17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

24.09.2023 / 17:42 Regija - Finale operacije

Kosovski specijalci upali u manastir gdje su naoružani napadači

Kosovski specijalci upali u manastir gdje su naoružani napadači
Foto: X
Specijalna jedinica policije Kosova je uspješno ušla u manastir Banjska, gdje se trenutno kriju naoružani napadači.

- Postoji velika mogućnost da se operacija završi u narednih sat vremena, objavio je Klan Kosova.

Ranije je policija saopćila da su trojica napadača na Kosovu su ubijena, dok su u Rudarama uhapšena četvorica njihovih pomagača.

Ministar vlade Kosova: Napadači sa zoljama ušli u manastir, policija pregovara s njima

Ministar u vladi Kosova Nenad Rašić rekao je za Nova.rs da je situacija u okolini manastira Banjska i dalje dramatična te da nema naznaka da će brzo smiriti.

Prema njegovim informacijama, dio napadača ušao je u manastir, dok ih policija megafonom doziva da se predaju. Dodao je, pozivajući se na policijske izvore, da su napadači dobro organizirani i naoružani teškim naoružanjem - zoljama i minobacačima. Kaže da se još uvijek ne zna ko su.

Podsjetimo, tridesetak naoružanih napadača skriva se u manastiru Banjska na sjeveru Kosova, a opkolile su ih jake policijske snage. KFOR je saopćio da nastavlja pomno da prati situaciju u Banjskoj i dodao da su trupe KFOR-a prisutne u tom području koje su spremne da odgovore ako bude potrebno.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća sigurnosti Kosova zatražio da se napadači predaju sigurnosnim vlastima.

“Sigurnosni organi i tužiteljstvo izvršit će izvide kako bi prepoznali te uniforme. Kao što se vidi, kod manastira se osim džipova nalazi i jedno blindirano vozilo. Primjećujete da postoji oklop koji je tipičan za bojnu uniformu i opremu. Predstavljena je organizirana formacija koja je došla ratovati na Kosovo”, rekao je.

Predsjednik Srbija Aleksandar Vučić najavio je vanredno obraćanja večeras u 20 sati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo