24°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

26.09.2023 / 14:18 Rat u Ukrajini - Nove prijetnje

Medvedev: Spremni smo za sukob sa NATO-om

Medvedev: Spremni smo za sukob sa NATO-om
Foto: Agencije
Posljednji događaji oko Ukrajine ostavljaju sve manje izbora Rusiji, osim direktnog sukoba sa NATO-om, koji se pretvorio u fašistički blok, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Čini se da Rusiji ostavljaju sve manje izbora, izuzev direktnog konflikta sa Sjevernoatlantskom alijansom na terenu, koja se pretvorila u otvoreno fašistički blok nalik hitlerovskoj osovini, mada većih razmjera. Mi smo spremni, iako će rezultat biti postignut uz daleko veće gubitke po čovječanstvo nego 1945. godine - napisao je on na Telegram kanalu.

On se na svom Telegram kanalu osvrnuo na nedavni skandal zbog posjete veterana SS divizije Yaroslav Hunke kanadskom parlamentu, kao i isporuke tenkova "Abrams" iz arsenala NATO Ukrajini i obećanja o isporukama raketa dalekog dometa tipa "Army Tactical Missile System" kijevskim vlastima.

Podsjetimo, na sjednici parlamenta Kanade je u čast posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Yaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svjetskog rata.

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije "Galicija" SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski nacionalisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zvjerstvima nad Јevrejima, Poljacima, Bjelorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsjedavajući Donjeg doma Anthony Rota. Trudeau tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.

Prethodno, koordinator strateških komunikacija u Vijeću nacionalne sigurnosti pri Bijeloj Kući John Kirby potvrdio je da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova "Abrams", a nove isporuke ovih vozila planirane su narednih nedjelja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo