17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

26.09.2023 / 19:19 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić zatražio snažnije djelovanje KFOR-a na Kosovu

Vučić zatražio snažnije djelovanje KFOR-a na Kosovu
Foto: Pixsell

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na sastanku u utorak s ambasadorima vodećih zemalja Zapada zatražio je snažnije angažiranje KFOR-a na sjeveru Kosova, poslije nedjeljnog sukoba skupine naoružanih lokalnih Srba i kosovske policije sa smrtnim ishodom.

Vučić se sastao s ambasadorima SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske te šefom Delegacije EU-a u Srbiji pošto je u nedjelju navečer potvrdio da je skupina Srba sa sjevera prvo postavila barikade na cesti kod sela Banjska, a potom se sukobila s policijom što je završilo smrću jednog kosovskog policajca te trojice Srba. Kosovska policija objavila je u ponedjeljak da je nađeno tijelo i četvrtog napadača.

 "Ponovio sam stajališta Srbije o posljednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim sigurnosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije", naveo je Vučić.

Istaknuo je da je ambasadore upitao "zašto je kosovska policija odbila da EULEX (mirovna misija EU-a) prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriju sjevera Kosova".

Američki ambasador Hill novinarima je, nakon sastanka, kratko rekao da je "situacija na Kosovu veoma opasna", ali da je "važno pogurati politički proces" i "potaknuti povratak dijalogu".

"Diplomatski proces mora biti ojačan u danima pred nama.. razmatraju se dalji koraci", rekao je američki diplomat.

Beogradski mediji objavili su danas i poruku glasnogovornika Europske komisije Petera Stana da Bruxelles prati situaciju, te da EU čeka kraj istrage koju vodi kosovska policija uz asistiranje KFOR-a i EULEX-a i očekuje da odogovrni budu izvedeni pred lice pravde.

Kasnije u utorak, kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio je na Facebooku video-snimku iz drona, na kojoj se u manastiru Banjska vidi skupina maskiranih naoružanih osoba te je pritom ustvrdio da je jedan od njih Milan Radiočić, potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba i sestrinske partije vladajuće srbijanske Srpske napredne stranke.

Radiočić se nalazi o na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, napomenuo je Sveçla u komentaru video-snimke.

"Mapa terorističkog napada svakim danom sve je jasnija: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a ovi preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo pokušavajući da destabiliziraju našu Republiku", naveo je Sveçla.

Službeni Beograd i Srpska lista za sada nisu reagirali na ove tvrdnje kosovskog ministra unutarnjih poslova.

U Prištini je danas objavljeno i da je određen tridesetodnevni pritvor dvojici uhićenih napadača, a terete se za podrivanje ustavnog poretka Kosova i sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

Kosovska policija objavila je ranije fotografije oružja, vojne opreme i vozila zaplijenjenih nakon nedjeljnih sukoba na području sela Banjska.

Vučić je u nedjelju odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

Vučić je, također, optužio međunarodnu zajednicu da je omogućila akcije kosovske policije i da je zapad Kurtiju dao 'carte blanche' (neograničenu punomoć) za obračun.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo