0°C
Mostar 4°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

27.09.2023 / 12:19 Rat u Ukrajini - Kijev

Zelenski imenovao Ševčenka za vanjskog savjetnika

Zelenski imenovao Ševčenka za vanjskog savjetnika
Foto: Arhiv

Bivša ukrajinska fudbalska zvijezda Andrij Ševčenko postao je vanjski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, izvještavaju ukrajinski mediji.

Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je ukaz o imenovanju Andrija Ševčenka za vanjskog savjetnika 26. septembra, no iz šturog predsjednikova dekreta nije moguće razabrati koje će biti Ševčenkove dužnosti.

Veliko međunarodno priznanje Ševčenko je stekao kao igrač talijanskog Milana i engleskog Chelseaja. S Milanom je osvojio Ligu prvaka 2003. godine, a godinu dana kasnije dobio je Zlatnu loptu, najprestižniju fudbalsku nagradu.

Bivši fudbaler nastupio je 111 puta za reprezentaciju i postigao 48 golova, a prije odlaska u inozemstvo predstavljao je kijevski Dinamo.

Nakon igračke karijere koju je zaključio u julu 2012., Ševčenko je najprije sjedio na klupi domaće ekipe kao pomoćni trener, a u julu 2016. postao je selektor i odveo odabranu vrstu do četvrtfinala Evropskog prvenstva u 2021., što je njezino najbolje postignuće do sada. U sezoni 2021/22. vodio je talijansku Genou.

Smatra se jednim od najboljih ukrajinskih fudbalera svih vremena. Prošle je godine ukrajinski predsjednik Zelenskij imenovao sada 46-godišnjeg Ševčenka za ambasadora zaklade za obnovu i razvoj Ukrajine.

No, nakon svega što je prošao u karijeri, svakako će posao savjetnika za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog biti novi izazov za legendarnog Ševčenka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo