0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

27.09.2023 / 14:00 Ekonomija - VMBiH o 'mobilnosti stručnjaka'

Utvrđen Prijedlog osnova sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija

Utvrđen Prijedlog osnova sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija
Foto: Arhiv

Vijeće ministara je jednoglasno utvrdilo i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o priznavanju...

... profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i primalja u kontekstu Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, i tekst ovog sporazuma, koji je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Za bh. potpisnika Sporazuma predložena je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a njegovo je potpisivanje planirano na Samitu Berlinskog procesa u Tirani, 16. 10. 2023. godine.

Riječ je o sporazumu kojim se olakšava mobilnost stručnjaka unutar regije automatskim priznavanjem stručnih kvalifikacija za medicinske sestre, veterinare, farmaceute i primalje, čime se jača regionalna saradnja i daje poticaj ekonomskom razvoju zapadnog Balkana, saopćilo je VMBiH.

Zaključivanje ovog sporazuma još je jedan korak naprijed u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, sukladno politici proširenja i zahtjevima Evropske unije, nakon što je ranije potpisan Sporazum о priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata.

Potporom mobilnosti stručnjaka Bosna i Hercegovina dobiva priliku ostvariti napredak u oblasti zdravstva, veterine i farmacije, a od ranije i arhitekture, uz jačanje konkurencije u tim oblastima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo