25°C
Mostar 31°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 30°C
Bihać 25°C

28.09.2023 / 12:22 Regija - Nakon oružanog napada

Direktor kosovske Policije: Povećali smo prisustvo specijalne jedinice na sjeveru Kosova

Direktor kosovske Policije: Povećali smo prisustvo specijalne jedinice na sjeveru Kosova
Foto: Vijesti.ba

Kosovska je policija pojačala prisutnost na sjeveru Kosova nakon oružanog napada u Banjskoj, gdje je 24. septembra ubijen jedan kosovski policajac te trojica Srba, prioćio je generalni direktor kosovske Policije Gazmend Hoxha.

"Pojačali smo prisutnost i oprez oko graničnog pojasa. Također, pojačali smo prisustvo specijalne jedinice kosovske policije na sjeveru Kosova. Malo smo smanjili redovite policijske ophodnje, jer oni nemaju toliki stupanj zaštite da bi se suočili s eventualnim napadom", rekao je ravnatelj kosovske Policije Gazmend Hoxha, prenosi Radio Slobodna Europa.

On nije iznio pojedinosti o tome koliko su pojačani kapaciteti specijalne postrojbe, ali je rekao da je kosovska Policija u stalnoj koordinaciji s mirovnom misijom NATO-a, KFOR-om, te onom Europske unije za vladavinu prava na Kosovu, EULEX.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić demantirao je navode da je Srbija uključena u oružani napad u selu Banjska na sjeveru Kosova ali je kazao kako godinu dana ima informacije da se tamošnji Srbi spremaju na otpor.

"Ja godinu dana imam informacije da se ljudi spremaju na otpor i oni to ne kriju", rekao je Vučić u intervjuu za Radioteleviziju Srbije, te dodao kako su predstavnici Srba sa sjevera Kosova bili protiv uklanjanja barikada koje su u više navrata postavljane u proteklih godinu dana tijekom izbijanja tenzija između Srbije i Kosova

No kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla tvrdi da su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić preko Srpske liste i potpredsjednika Milana Radoičića, poduzeli terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući destabilizirati tu zemlju.

Sveçla je iste tvrdnje ponovio u intervjuu za "The Guardian" te istaknuo da je teroristička skupina koja je napala kosovsku Policiju u Banjskoj došla iz Srbije, da su njezini pripadnici obučavani u Srbiji, te da ih financira i oprema vojska Srbije.

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24.9. kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima. U sukobima koji su uslijedili između te naoružane skupine koja se sklonila u manastir Banjska i policije ubijena su trojica napadača, a uhapšeno je osam osoba.

Policija Kosova jučer je nakon četiri dana blokade otvorila cestu prema selu Banjska u kojem se dogodio oružani napad koji su institucije Kosova opisale kao teroristički čin, a osudili su ga i zapadni diplomati.

Granični prijelazi prema Srbiji Jarinje i Brnjak još uvijek su zatvoreni za ulazak na Kosovo, dok u sredinama s većinskim srpskim stanovništvom traje trodnevna žalost.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo