0°C
Mostar 4°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

28.09.2023 / 12:26 Regija - Srbija

Šešelj: Odazvaću se pozivu Haga, ako sud bude preseljen u Afganistan

Šešelj: Odazvaću se pozivu Haga, ako sud bude preseljen u Afganistan
Foto: Agencije

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da još nije dobio novu hašku optužnicu za nepoštovanje suda.

No, da je spreman da se odazove pozivu ako Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji je zamijenio Haški tribunal, bude preseljen u neku sigurniju državu, kao što je Afganistan.

- Pošto će uskoro Velika Britanija da potone u more, jer će ogroman talas Sjevernog mora da zapljusne cijelu Holandiju, neću da budem u to vrijeme u Scheveningenu da me udavi taj talas - rekao je Šešelj za Srnu.

Naveo je da bi se najsigurnije osjećao u Afganistanu i predložio da Mehanizam bude preseljen u tu državu.

- Pošto je Afganistan planinska zemlja, tamo nijedan talas ne može da dopre, a afganistanski junački narod je nedavno do nogu potukao Amerikance i njihove saveznike, obnovio demokratiju. Tamo bih se osjećao najsigurnije - rekao je Šešelj.

On je podsjetio da je i ranije bio optužen za nepoštovanje suda, odnosno za štampanje svojih knjiga u kojima je, kako kaže, objavio podatke lažnih svjedoka, povjerljive dokumente i razne falsifikate.

- Oni su htjeli prošle godine da mi zaplijene 56 knjiga zbog toga. Naravno, nisu uspjeli da zaplijene nijednu, pa sam odlučio da cijeli moj haški dosije, a tu će biti bar još dvadesetak knjiga, objavim da ostane za historiju - rekao je Šešelj.

Dodao je da je već tri puta u tribunalu kažnjen za nepoštovanje suda, a da bi sada da mu sude i četvrti put.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je iz Haga stigla nova optužnica protiv Šešelja i njegova četiri saradnika za nepoštovanje suda.

Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

On je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo