25°C
Mostar 31°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 30°C
Bihać 25°C

28.09.2023 / 15:50 Rat u Ukrajini - Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg u posjeti Kijevu: Ruske trupe se bore za 'imperijalne zablude' Moskve

Stoltenberg u posjeti Kijevu: Ruske trupe se bore za 'imperijalne zablude' Moskve
Foto: FENA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, tokom nenajavljene posjete Kijevu, rekao je u četvrtak da ukrajinske snage "postepeno osjavaju teren" u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je također rekao da se ruske trupe bore za "imperijalne zablude" Moskve.

Stoltenberg je naveo da NATO sada ima sveobuhvatne okvirne ugovore sa kompanijama za oružje u vrijednosti od 2,4 milijarde eura (2,53 milijarde dolara) za ključnu municiju, uključujući jednu milijardu eura u čvrstim narudžbama.

Rekao je da bi takvi ugovori omogućili članicama NATO-a da popune svoje iscrpljene zalihe, a istovremeno će nastaviti da snabdijevaju Ukrajinu municijom, koja je ključni faktor u ratu.

Stoltenberg je također osudio ruske udare u blizini granice Ukrajine sa članicom NATO-a Rumunijom. On je rekao da nema dokaza da su takvi napadi bili namjerni napad na Rumuniju, ali ih je označio kao "nepromišljene" i "destabilizirajuće".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo