3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

28.09.2023 / 17:43 Regija - Podržao Vučića?

Rama: KFOR treba preuzeti kontrolu nad sjeverom Kosova

Rama: KFOR treba preuzeti kontrolu nad sjeverom Kosova
Foto: Arhiv
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je danas KFOR, međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza, da preuzmu kontrolu nad sjeverom Kosova kako bi se spriječio svaki veći sukob.

"Da bi na bilo koji način i bilo kojim sredstvima spriječio ovaj sukob, koji danas izgleda vjerovatniji nego ikada prije, KFOR mora da preuzme kontrolu nad sjeverom Kosova. To je prijedlog koji sam ranije davao i na samitu NATO-a te sam sam opširno objasnio zašto. Svako oklijevanje sada i odlaganje, uključujući i argumentaciju kako 'nemamo dovoljno trupa' može učiniti da intervencija KFOR-a sutra bude mnogo veća što se tiče trupa ali i teža", rekao je Rama.

"Proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije i izgradnje odnosa sa Srbijom strateški za njegovu zemlju i albanski narod", dodao je Rama.

Osvrćući se na ubistvo kosovskog policajca 24. septembra i tenzije na sjeveru Kosova, Rama je rekao da je Srbija "umjesto da istraži zločinački događaj, koji je izazvala srpska kriminalna grupa, a ne kosovska policija" izabrala da oda počast ubijenim napadačima i proglasi dan žalosti.

U sukobima između policije Kosova i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedjelju su poginuli policajac Afrim Bunjaku i trojica napadača srpske nacionalnosti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo