21°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

29.09.2023 / 15:09 Regija - Pojačanje za KFOR

NATO donio odluku o slanju dodatnih snaga na Kosovo

NATO donio odluku o slanju dodatnih snaga na Kosovo
Foto: Reuters
NATO je u petak saopćio da je odobrio dodatne snage zbog rasta tenzija na sjeveru Kosova i pozvao "sve strane na hitnu deeskalaciju".

Na sjeveru Kosova ponovo su eskalirale tenzije sa sukobom policije i naoružane grupe u Banjskoj 24. septembra kada su ubijeni jedan policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.

Poslije sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u petak na kojem se razgovaralo o situaciji na Kosovu, saveznici su izrazili duboku zabrinutost zbog rasta tenzija na sjeveru Kosova, navodi se saopćenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

"Od maja smo pojačali prisustvo i držanje KFOR-a. Sjevernoatlantsko vijeće je u četvrtak odobrilo dodatne snage za rješavanje trenutačne situacije", navodi se u saopćenju ali se ne precizira koliko dodatnih snaga je odobreno.

"Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Nastavljamo apelirati na Beograd i Prištinu da se angažiraju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, kao jedinom načinu za rješavanje otvorenih pitanja i postizanje rješenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu sigurnost na Kosovu i stabilnost u regiji", stoji u saopćenju.

Misija NATO na Kosovu nastavlja blisko surađivati sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i s Misijom EU za vladavinu prava (EULEX), OESC-om, Misijom Ujedinjenih naroda na Kosovu i diplomatskom zajednicom, prenosi Radio Slobodna Europa.

Službeni Beograd niječe umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, kojeg kosovske vlasti smatraju organizatorom oružanog napada na policiju u Banjskoj,  u petak je preuzeo odgovornost za taj napad, priopćio je njegov odvjetnik Goran Petronijević koji je na press konferenciji pročitao njegovo pismo za javnost.

U pismu Radoičić ističe da "nikoga nije obavještavao iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na sjeveru Kosova", niti je od njih imao "bilo kakvu pomoć" u organiziranju napada, a vlasti u Prištini je optužio za nelegalnu okupaciju Kosova.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić nalazi se također na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, a dovodi se i u vezu s ubojstvom srpskog oporbenog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo