23°C
Mostar 33°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

02.10.2023 / 15:52 BiH - Sarajevo

Sigurnost učenika u fokusu stručnog savjetovanja direktora osnovnih i srednjih škola

Sigurnost učenika u fokusu stručnog savjetovanja direktora osnovnih i srednjih škola
Foto: Služba za protokol i press KS

Ministarstvo obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo organizovalo je danas savjetovanje za direktore osnovnih i srednjih škola, posvećeno sigurnosti učenika.

To je bila prilika za podsjećanje na postojeće procedure, što se primjenjuju u situacijama koje ugrožavaju najbolji interes djece, i prezentiraju nove koje se odnose na hitne i iznenadne situacije u školama.

Prezentirane su Smjernice za postupanje škola u hitnim i iznenadnim situacijama. Taj dokumant izradila je Radna grupa, koju je Ministarstvo oformilo u junu 2023. godine nakon nemilih događaja u školama u državi i regiji.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kaže da su na sadržaju Smjernica radili predstavnici Tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, službi socijalnog rada, stručnjaci za mentalno zdravlje i sigurnost.

- Taj dokument predstavlja hodogram postupanja i oslanja se na najefikasnije prakse u toj oblasti. S obzirom na iznimnu važnost sigurnosti učenika i školskih zajednica, ključno je da svi direktori, kao i ostali zaposlenici u školama i učenici budu potpuno informirani o procedurama i postupcima u slučaju hitnih situacija - naglasila je ministrica Hota-Muminović u obraćanju direktorima.

U planu je rad na provedbi Smjernica, u svim školama Kantona Sarajevo. Osim redovne komunikacije, sa svim uposlenima, Ministarstvo već radi na izradi programa obuke kako uposlenika obrazovnih institucija, tako i ostalih grupa u našem društvu koji mogu dati doprinos u stvaranju još sigurnijeg okruženja za svu djecu.

Osim ministrice Hota-Muminović, prezentaciju su održali i članovi Radne grupe mr. Advija Hajdo-Balta, šefica Odjeljenja za maloljetnike Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo; prof.dr. Elmedin Muratbegović s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije; Hasan Begić iz Uprave policije MUP-a KS; magistar socijalnog rada Dejan Miković iz JU Kantonalni centar za socijalni rad, dr.med.sci. Gazmend Ljutfiu iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo - Centar za mentalno zdravlje, te profesori Adis Dučić i Admir Pljevljak, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo