13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

02.10.2023 / 19:35 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić na CNN nije htio reći da se ne slaže s politikom Milorada Dodika

Vučić na CNN nije htio reći da se ne slaže s politikom Milorada Dodika
Foto: Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je na CNN-u u emisiji Christiane Amanpour.

Očekivano, Vučić je za sve optužio albansku stranu i premijera Kosova Albina Kurtija.

- Mi smo uvijek spremni da pregovaramo. Bili smo konstruktivni, i takvi ćemo ostati. Morate da znate da su svi u EU shvatili da Priština nije spremna da formira ZSO. Oni žele da nastave sa etničkim čišćenjem Srba, posebno na sjeveru KiM. Ja sam uvijek dostupan prijateljima iz EU, Amerike, i svim ostalima, i razgovaraćemo o svim pitanjima. Rekao sam već - formirajte ZSO, i mi ćemo ispuniti dogovoreno. Mir je u najboljem interesu Srbije. Možemo da se hvalimo da imamo 63 odsto ukupnih investicija koje stižu na Balkan, to nam je potrebno. Zašto bismo igrali neke igre - rekao je Vučić.

On ističe da je odgovoran i ozbiljan po pitanju BiH, i ističe da poštuje Dejtonske sporazume. Amanpour je od njega tražila da odgovori da li je spreman reći da se ne slaže s politikom Milorada Dodika.

- Nemojte stavljati vaše riječi u moja usta. Ja podržavam Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH - rekao je Vučić.

Na tvrdnju Amanpour da kada Novak Đoković napiše na kameri "Kosovo je Srbija" to predstavlja nacionalistički ispad i raspiruje opasnu situaciju, Vučić je rekao:

- Vjerujem da je Đoković to uradio iz srca, i da 99 odsto ljudi u Srbiji vjeruje u to. Mi političari moramo biti konstruktivni, da se borimo za bolji život i Srba i Albanaca. To je pravo pitanje - zaključio je.

Amanpour je pitala Vučića i da li će Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad na Kosovu prošle sedmice, odgovarati za to.

"Šta ćete učiniti s njim?", pitala je Amanpour Vučića.

"Hvala vam još jednom što ste mi dali da ovo objasnim", krenuo je elaborirati Vučić nakon kraće pauze, kako mu je običaj, ali Amanpour je reagovala.

"Ne, ne, ne. Jednostavno je pitanje. Hoće li odgovarati, kao što to EU traži", pitala je Amanpour.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo