8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

02.10.2023 / 21:28 Regija - Evropski parlament

Na oružani napad na Kosovo, EU 'odgovara' rezolucijom

Na oružani napad na Kosovo, EU 'odgovara' rezolucijom
Foto: Agencije

U Evropskom parlamentu će se u utorak, 3. oktobra, održati vanredna debata o situaciji na sjeveru Kosova, a očekuje se se krajem mjeseca i da će biti usvojena rezolucija.

Debata je pokrenuta na inicijativu Alijanske socijalista i demokrata, druge po većini poslaničke grupe u EP-u.

“Na naš zahtjev, EP će usvojiti rezoluciju o Kosovu i Srbiji na drugoj oktobarskoj plenarnoj sjednici. Osuđujemo nedavnu agresiju naoružane terorističke bande na službenike kosovske policije. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom”, navodi se u najavi evropskih socijaldemokrata.

Europoslanik i inicijator ove debate Tonino Picula je u izjavi za Radio Slobodna Evropa naveo da bi rezolucija trebalo da bude jasna ocjena EP-a o stanju odnosa Prištine i Beograda, “a na tragu posljednjeg terorističkog napada na sjeveru Kosova i ubistva policajca”.

“Treba, osim kaznene, utvrditi i političku odgovornost za najnoviju eskalaciju nasilja. Zastupnici će izraziti i stajališta o rezultatima posredničke uloge EU u svjetlu očiglednog zastoja u primijeni plana o normalizaciji odnosa”, rekao je Picula za RSE.

Kosovsku policiju napala je 24. septembra naoružana grupa u selu Banjska u opštini Zvečan, kada je ubijen policijski službenik, Afrim Bunjaku. Potom su u razmjeni vatre ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kosovske vlasti su saopštile da imaju dokaze da su pripreme, obuka i vježbe naoružane grupe bile izvođene u vojnoj bazi za obuku na Pasuljanskim livadama (kod Jagodine u centralnoj Srbiji) i na Kopaoniku.

Objavljene su fotografije i snimci koji su, kako navodi kosovska policija, skinuti s dronova koji su zaplijenjeni od oružane grupe u Banjskoj.

Odgovornost za napad na kosovsku policiju preuzeo je Milan Radoičić.

Srbijanski vojni vrh demantovao je navode vlasti Kosova da je Srbija napadom u Banjskoj pripremala pripajanje sjevera Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je također negirao umješanost države Srbije u ovaj napad. On je u ponedjeljak rekao da će svi koji su učestvovali u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj odgovarati pred institucijama Srbije.

Evropska unija je ovaj napad kvalifikovala terorističkim činom i upozorava da mogu uslijediti posljedice ako se utvrdi odgovornost države za ovaj napad.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo