13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

17.10.2023 / 13:15 Fudbal - Porazna zenička noć

Ni kvaliteta, ni mentaliteta: Od 'Messi, Messi' do 'Siuuu'

Ni kvaliteta, ni mentaliteta: Od 'Messi, Messi' do 'Siuuu'
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Dugogodišnje i sistemsko uništavanje kulta reprezentacije Bosne i Hercegovine sinoć je u Zenici dostiglo nivo koji se, vjerovatno, više ne može ni nadmašiti.

Kada smo nedavno osudili euforično "proslavljanje poraza" mladih bh. fudbalera sa navijačima u Austriji, nismo ni slutili da ćemo nekoliko sedmica kasnije svjedočiti nečemu još poraznijem. Ovaj put smo slavili golove protivnika.

Jeste, u pitanju je Cristiano Ronaldo. Fudbalska legenda i ni po čemu običan čovjek, lik kojeg jednostavno želite vidjeti i biti mu blizu barem na sekundu. Dive mu se stotine miliona ljudi, pa zašto ne bismo i mi, ali Ronaldo je sinoć bio naš protivnik i zato je bilo logično da se ta zaluđenost njegovim likom i djelom ostavi po strani barem dok utakmica traje.

Desilo se suprotno. Ronaldo je u trećoj minuti pogodio iz penala, otrčao je prema mjestu gdje se spajaju južna i istočna tribina i tamo izveo svoje famozno slavlje uz gromoglasno "Siuuu" od dobrog dijela zeničke publike. Kao da je na Bernabeu, a ne na Bilinom Polju.

Nekom možda simpatična, ali u stvari poražavajuća, mazohistička scena.


Zar smo na to spali? Zar se navijači BiH ne sjećaju da je naša reprezentacija nekada bila ozbiljna, takmičarska ekipa koja nikome nije davala pardona, ni na terenu ni na tribinama. Zašto smo pristali da se ponašamo i postavljamo kao da smo San Marino, pa da osjećamo privilegiju kada nam Ronaldo postigne gol?

Bio je taj Ronaldo već jednom u Zenici. Ako se i dalje sjeća te noći daleke 2011. godine, vjerovatno pamti kako su mu sa tribina navijači BiH skandirali "Messi, Messi". Ne zato što ga mrze, nego zato što hoće da ga pobijede i zato što je to tako normalno.

Reprezentacija BiH je u međuvremenu postala toliko loša da skoro polovinu ionako kratkih kvalifikacija igra samo za prestiž, pa se valjda i publika ponaša u skladu s tim. Uostalom, šta drugo očekivati kada naši najpopularniji fudbaleri uoči utakmice vode sinove da se uslikaju sa Ronaldom. Možda su mu krišom uzeli i autogram, onako da se ne vidi, da ne pukne još veća bruka.

Do kraja ovih košmarnih kvalifikacija imamo još dvije utakmice koje ćemo odigrati za čast, uz nadu da je negdje usput nećemo dodatno izgubiti. Imat ćemo još jednu šansu kroz baraž i to zahvaljujući uspjehu jednog čovjeka koji je nakon toga otjeran na pravdi Boga.

Teško nama ako nas u tom baražu dočeka Norveška. Ko bi Haalanda preživio.

V. Vukmirović

(Vijesti.ba)

Izdvajamo