14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

13.11.2023 / 13:08 Regija - Priština

Musliu: Propao plan Srbije da izazove incident na meču Kosova i Izraela

Musliu: Propao plan Srbije da izazove incident na meču Kosova i Izraela
Foto: X

Agim Musliu, direktor Instituta za istraživanje hibridnog ratovanja „Oktopus“ iz Prištine objavio je da plan Srbije da izazove incident u Prištini nije uspio.

"Plan Srbije da izazove međunarodni incident u Prištini na fudbalskoj utakmici između Kosova i Izraela nije uspio. Aleksandar Vučić je htio iskoristiti rat u Gazi da Kosovo učini neprijateljskim prema Zapadu!", objavio je Agim Musliu na platformi X uz ilustraciju predsjednika Srbije za specijalnu operaciju.

Nije objavljeno o kakvom incidentu je riječ, no uoči meča dešavale su se čudne stvari.

Podsjećamo, reprezentativac Kosova, Vedat Muriqi, izazvao je veliku pažnju svojom izjavom pred meč.

Napadač reprezentacije Kosova Vedat Muriqi komentarisao je izraelsku policijsku kontrolu na aerodromu u Prištini saopštivši da je to skandalozno.

"Izraelska policija nas provjerava na aerodromu u Prištini. Ovo je jako čudno, ovakve stvari se nisu nikada desile. Ništa od ovoga nije bilo kada su Rumunija i Crna Gora dolazili. Ovo nije rat, ovo je nogomet. Iskreno, ovo je skandal, prije svega šta oni rade u našoj domovini", pitao se Muriqi te dodao:

"Ne razumijem zašto su Izraelci toliko zabrinuti, došli smo ovdje da igramo nogomet. Ne interesuje me jesu li pod pritiskom, nevjerovatno je da je izraelska policija došla ovdje da nas provjerava, posebno na aerodromu u Prištini. Mi smo ovdje zbog sporta, ne rata ili politike. Ja sam protiv politike u sportu, ali nažalost ovakve stvari se dešavaju", naveo je.

Izjava napadača Mallorce digla je dosta prašine u javnosti jer su se mnogi zapitali šta izraelski policajci rade u Prištini, a zbog svega se oglasio i Fudbalski savez Kosova.

Iz FS Kosovo naveli su da se policajci iz Izraela ne nalaze u Prištini te da je Muriqi pričao o onome što se dešavalo u martu kada je Kosovo putovalo u Izrael na tadašnji susret protiv te zemlje i da je tada bila ogromna provjera na aerodromu u Prištini.

Međutim, saopštenje FS Kosovo je čudno navijačima te reprezentacije, koji smatraju da ih je neko uplašio jer je Muriqi očito govorio o onome što se trenutno dešava jer uopšte niti u jednom trenutku nije spominjao martovski meč s Izraelom što tvrdi FS Kosova.

Izrael je sinoć izgubio od Kosova rezultatom 1:0 i tako smanjio šanse za direktan plasman na Evropsko prvenstvu.

Kosovska policija: Utakmica Kosovo-Izrael prošla bez incidenata

Utakmica između reprezentacije Kosova i Izraela protekla je mirno i bez incidenata, saopćeno je u ponedjeljak iz kosovske policije.

Prva je to utakmica za izraelsku reprezentaciju od terorističkog napada Hamasa na tu zemlju, pa su uoči utakmice na Kosovu pojačane mjere sigurnosti, a mjerodavni su isticali da će "svaki rasistički, ksenofobični, politički, vjerski promotivni materijal biti zabranjen".

Kako stoji u saopćenju, Kosovska policija je u saradnji i koordinaciji s Fudbalskim savezom Kosova napravila operativne planove za što bolje odvijanje ovog sportskog događaja i to vodeći računa o sigurnosti izraelske reprezentacije od dolaska u Republiku Kosovo do povratka u Izrael.

Kosovska policija je zahvalila građanima, medijima i svim institucijama na korektnoj saradnji što je rezultiralo da ovaj sportski događaj protekne u najboljem redu i bez incidenata, stoji u saopćenju.

Selektor Izraela Alon Hazan rekao je u subotu na konfrenciji za novinare da se izraelska reprezentacija osjeća "sigurno i udobno" na Kosovu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo