13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

16.11.2023 / 17:04 Regija - Zapadni Balkan

Osam novih lica na crnoj listi SAD zbog veza s Rusijom

Osam novih lica na crnoj listi SAD zbog veza s Rusijom
Foto: Vijesti.ba
Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu sankcionisanih lica uvrstio osam pojedinaca i šest subjekata.

U koordiniranoj akciji, State Department SAD-a je također odredio dva pojedinca i 12 entiteta.

-Rusija je nastavila da koristi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu kako bi zaustavila integraciju regiona u međunarodne institucije i organizacije, kao i da iskoristi ključne jurisdikcije kako bi olakšala svoje agresivne destabilizujuće aktivnosti, rekao je podsekretar trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

-Današnja akcija potvrđuje šire napore američke vlade da promovira mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana, dodao je on.

Pored kako smo već i objavili Save Cvijetinovića, Petra Đokića i Duška Perovića, na listi se našlo još pet lica iz regiona.

Iz Crne Gore su tu Miodrag “Daka” Davidović i Branislav “Brano” Mićunović.

Za Davidovića se navodi da je decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačajući svoj utjecaj i izrezujući svoj zločinački poduhvat šverca cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori. Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlji, uključujući napore da utiče na izborne rezultate. On je također bio umiješan u skandal koji je doveo do hapšenja generalnog sekretara vlade Severne Makedonije Dragija Raškovskog, potporučnika bivšeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva. Raškovski je navodno primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak s premijerom Zaevom kako bi unaprijedio Davidovićeve poslovne interese. Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u Vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) BiH.

A dok je Mićunović kako se navodi decenijama vodeća ličnost organizovanog kriminala u Crnoj Gori, još iz vremena bivše Jugoslavije. Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrio nezavisnost crnogorskih demokratskih institucija.

Iz Sjeverne Makedonije na listi se našao Sergej Samsonenko.

On je dvojni državljanin Rusije i Sjeverne Makedonije i bogati biznismen koji živi u Sjevernoj Makedoniji. Između 2017. i 2018. godine, Samsonenko i njegova supruga Irina Samsonenko (, također dvojna državljanka Rusije i Sjeverne Makedonije, kupili su zemljište od SDN Jordana Kamčeva. Ova kupovina je na kraju podstakla Samsonenka da svjedoči na sudu u Severnoj Makedoniji tokom suđenja „Zapleti na Vodonu“ u kojem su i Kamčev i njegova majka Ratka Kunoska Kamčeva (Kamčeva) optuženi za pranje novca. Godine 2021. Samsonenko je izvršio plaćanja svojoj supruzi Irini. U istom periodu, Irina je prebacila novac Kamčev Konsalting Skopje DOOEL i Orka Fajnans Skopje DOOEL; te dvije kompanije su povezane sa Kamčevom. Takođe, u istom vremenskom periodu, novac prebačen Kamčev Konsaltingu i Orki Fajnans korišćen je za plaćanje kredita povezanog sa Orka Holding AD (Orka Holding), kompanijom koja je povezana sa Jordanom Kamčevom. Osim toga, Samsonenko i Irina su kupili kompaniju Sistina Lajf Kear Sentar Skoplje DOOEL (Sistina Lajf Kear Sentar), još jedan entitet umiješan u suđenje „Parcele na Vodonu“, od Kamčeva i Kamčeva. Konačno, Bet City International DOO Skoplje (Bet City), sportska kladionica, pola je u vlasništvu Samsonenka, a pola u vlasništvu Orka Holdinga, čiji je direktor SDN Jordan Kamčev.

Kao navode iz State Department ruski uticaj na Zapadnom Balkanu duboko je isprepleten sa korupcijom i ekstremističkom političkom retorikom, koji ugrožavaju vladavinu prava, stabilnost i suverenitet regiona.

I tim povoodm na lisit su se našla dva plitičara iz Srbije, Miša Vacić i Nenad Popović.

Vacić je predsednik Srpske desnice u Srbiji. Godine 2022. Vacić je bio posmatrač na lažnim ruskim referendumima za navodnu aneksiju rusko okupiranih regiona Ukrajine u septembru 2022. Tokom intervjua i medijskih događaja, Vacić je tvrdio da je međunarodni posmatrač, na poziv Vladimira Putina, i zagovarao za navodnu aneksiju ovih regiona od strane Rusije.

Popović je bio ministar Srbije od 2017. do 2022. godine, a osnovao je nacionalističku Srpsku narodnu partiju 2014. Popović je vlasnik brojnih kompanija i holdinga u Srbiji i Rusiji. Od 1990-ih, Popović je koristio svoje poslovanje u Rusiji da bi se obogatio i stekao bliske veze sa visokim čelnicima Kremlja. Popović nastavlja da koristi svoje veze u Kremlju kako bi osigurao poslove za svoje holdinge, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike ruske ekonomije, kako bi izgradio svoje lično bogatstvo kroz pronevjere i porezne šeme.

-Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu ovlaštene općom ili posebnom licencom izdanom od OFAC-a ili izuzete. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe, navodi se u objavi Ministarstva finansija SAD-a.

Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa kažnjenim licima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje, dodali su.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo