21°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

20.11.2023 / 15:06 Regija - Međunarodna akcija

Velika akcija regionalne policije: Uhapšeno 39 osumnjičenih za zlostavljanje djece

Velika akcija regionalne policije: Uhapšeno 39 osumnjičenih za zlostavljanje djece
Foto: 123rf
Velika zajednička operacija protiv seksualnog iskorištavanja djece na Balkanu dovela je do identifikacije 39 osumnjičenih zlostavljača djece i zaštite dvije njihove žrtve u osam zemalja, objavio je MUP Hrvatske.

Hrvatska policija, policijski službenici za kibernetičku sigurnost, učestvovali su u provođenju ove međunarodne operativne akcije naziva Mozaik kojoj je cilj razotkriti slučajeve seksualnog zlostavljana djece na internetu, spriječiti daljnje zlostavljanje djece, osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama i razotkriti te sankcionirati seksualne zlostavljače djece.

Hrvati su počinili sedam kaznenih djela

Tokom trajanja operativne akcije, od šestog do 19. novembra, hrvatska policija identifikovala je osam počinitelja kaznenih djela, provela devet pretraga domova osumnjičenih osoba od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka koji su korišteni za počinjenje kaznenih djela.

Tokom trajanja akcije identificirano je jedno dijete, hrvatska žrtva kaznenog djela koja je tokom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto. Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u toku.

Operaciju Mozaik vodila je slovenska nacionalna policija, a koordinirao Europol u okviru Evropske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT). Cilj joj je bio identifikovati i uhapsiti osobe koje koriste online forume i aplikacije za razmjenu poruka u svrhu slanja i dijeljenja materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Zapadnobalkanske zemlje - Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska provele su niz mjera u razdoblju od šestog do 17. novembra.

Provedena je 41 racija

Policija je provela 41 raciju u zemljama učesnicama, nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece. Navedeno je rezultiralo hapšenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece.

Tokom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računare, mobilne telefone, računarske poslužitelje i memorijske kartice.

Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire.

Šta građani mogu učiniti?

Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 112, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem online aplikacije Red Button.

Također, svako može pomoći u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece u EU kroz Europolove kampanje: Trace An Object, putem koje se traži pomoć građana u identificiranju porijekla predmeta pronađenih na slikama seksualnog zlostavljanja djece, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo