-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C

20.11.2023 / 15:13 Svijet - Kartum

Sudan se suočava s prijetnjom raspada zemlje

Sudan se suočava s prijetnjom raspada zemlje
Foto: FENA

Duže od sedam mjeseci nakon izbijanja razornog rata u Sudanu u kome su poginule hiljade i raseljeni milioni, stručnjaci upozoravaju da se ta siromašna zemlja suočava s prijetnjom raspada.

Paravojne snage za brzu podršku (RSF) vode rat protiv oružanih snaga i bilo je izvještaja o novim masakrima u zapadnom dijelu Sudana u regiji Darfur.

Stručnjaci sada upozoravaju da bi se zemlja mogla suočiti s "libijskim scenarijem - sjevernoafričke zemlje koja je dugo podijeljena između dvije suparničke administracije na istoku i zapadu zemlje.

- Nastavak borbi mogao bi dovesti do nekoliko zastrašujućih scenarija, uključujući podjelu - kazao je Khaled Omar Youssef, portparol Snaga za slobodu i promjene, vodećeg civilnog bloka koji je svrgnut s vlasti u zajedničkom puču iz 2021. sudanskih zaraćenih generala.

- Sve veći trend militarizacije duž etničkih i regionalnih linija produbljuje društvene pukotine u Sudanu - rekao je Youssef za AFP.

RSF trenutno kontroliše veći dio glavnog grada Kartuma i regiju Darfur, dok vojska kontrolira sjever i istok zemlje.

S obzirom na to da ove dvije strane ovog mjeseca nisu uspjele postići nikakav napredak u pregovorima uz američko i saudijsko posredovanje, neki strahuju od novog, fragmentiranog statusa quo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo