14°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

20.11.2023 / 15:31 Politika - Ivica Dačić

Beograd odbacuje nametanje rješenja, Dejton samo u izvornom obliku

Beograd odbacuje nametanje rješenja, Dejton samo u izvornom obliku
Ivica Dačić / Agencije
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je, povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekao je da je za Srbiju od izuzetnog značaja očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom punom i izvornom obliku, te da Beograd odbacije nametanje rješenja.

- Republika Srbija podržava izmjene Dejtonskog sporazuma samo ukoliko se saglase oba entiteta - RS i Federacija BiH i sva tri konstitutivna naroda u BiH - Srbi, Hrvati i Bošnjaci - istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, svako drugo rješenje, uključujući i nametanja, Srbija odbacuje.

- Svaki pokušaj rušenja Dejtona i nametanja posebnih rješenja koja nisu predviđena ovim sporazumom, čiji je Srbija jedna od potpisnica/garanata, predstavljaju opasan put, odnosno potencijalni uvod u destabilizaciju regiona - naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum jedini pravni okvir za mir u BiH.

- Republika Srbija će nastaviti da podržava teritorijalni integritet BiH i nadležnosti entiteta, koji su predviđeni Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima - rekao je Dačić za Srnu.

On je istakao da će Srbija snažno ostati posvećena razvoju saradnje sa RS-om u svim oblastima od zajedničkog interesa, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo