9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

21.11.2023 / 10:15 Regija - Beograd

Stoltenberg: Obezbjeđujemo mir za sve na Kosovu; Vučić: Samo su Srbi ugroženi

Stoltenberg: Obezbjeđujemo mir za sve na Kosovu; Vučić: Samo su Srbi ugroženi
Foto: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Na konferenciji za medije  šef NATO-a rekao je da Kfor garantuje bezbjednost za sve zajednice na sjeveru Kosova, dok je predsjednik Vučić istakao da su Srbi jedini ugroženi.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za medije sa predsjednikom Vučićem rekao da su razgovarali o nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova, kao i o značaju Kfora u održavanju mira i stabilnosti.

“Dvije decenije Kfor garantuje bezbjednost i sigurno okruženje za sve zajednice, nastavićemo to da radimo nepristrasno, pod mandatom UN“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao kako gomilanje snaga vojske Srbije na granici s Kosovom ne bi pomoglo smirivanju situacije te dodao kako podržava formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) što je ključ za normalizaciju odnosa dviju zemalja.

"Gomilanje snaga vojske Srbije blizu granice s Kosovom ne bi pomoglo smirivanju situacije, pozdraljam i podržavam formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu što bi bio ključ za normaliazciju odnosa, pozivam Beograd i Prištinu da se anagažiraju u dijalogu pod pokroviteljstvom Europske unije (EU). To je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti", kazao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Istaknuo je kako KFOR dva desetljeća jamči sigurnost i sigurno okružje za sve zajednice na Kosovu te kako će nastaviti svoju misiju nepristrano pod mandatom UN-a.

Govoreći o oružanom napadu na kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova u rujnu, Stoltenberg je kazao kako se nasilje u tom dijelu Kosova ne smije dopustiti te je pozdravio namjeru Srbije da pred lice pravde izvede sve odgovorene za spomenuti napad.

Napetosti između Srbije i Kosova naročito su eskalirale nakon oružanog sukoba krajem septembra kada se grupa naoružanih Srba sukobila s kosovskom policijom a u oružanom napadu ubijen je jedan kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

"Poslije nasilja NATO je rasporedio dodatnih 1000 vojnika na Kosovu što je najjače pojačanje u proteklom desetljeću", kazao je Stoltenber koji je pozdravio blisku suradnju KFOR-a i vojske Srbije te pozvao sve strane da smanje tenzije i da se suzdrže od eskalacija.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da su u Beogradu razgovarali i o mogućnosti zajedničkih vježbi Srbije i NATO-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je za tu zemlju važna saradnja s NATO-om i KFOR-om te kako se nada da će koliko toliko pružiti sigurnost za srpski narod na Kosovu.

"Kada Stoltenberg kaže da KFOR osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na Kosovu, nije bilo potrebe osiguravati mir i sigurnost za bilo koga drugog osim za Srbe. Samo su Srbi bili napadani, nikada Albanci nisu bili napadani. Samo Srbi, sključivo Srbi su bili napadani od 2001. godine, 2004. godine, posebno poslije 2008. godine, a naročito od kada je na vlasti Albin Kurti (kosovski premijer)", kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je istaknuo kako vojska Srbije profesionalno obavljala svoje zadatke te kako je uvijek imala korektan odnos s KFOR-om i NATO-om.

"A gdje ćemo i kako ćemo u skladu s Ustavom Republike Srbije i zakonima ove zemlje, a ne ugrožavajući nikoga na bilo koji način, mi raspoređivati našu vojsku, to je naša stvar", istaknuo je Vučić.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg 22. novembra završit će svoju balkansku turneju sastankom s čelnicima zemalja članica NATO iz regije. Nakon Beograda putuje u Sjeveru Makedoniju, a također je u ponedjeljak razgovarao s čelnicima Bosne i Hercegovine i Kosova.

Istakao je i da su razgovarali o tome da se ponovo održe zajedničke vojne vježbe Srbije i NATO-a.

Stoltenberg je sinoć doputovao u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Boraveći u Prištini, Stoltenberg je rekao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, istakavši da pozdravlja najnoviji predlog za formiranje ZSO i da je to važan korak ka normalizaciji odnosa.

Prethodno je posjetio Sarajevo gdje je istakao ulogu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i rekao da "potkopavanje njegovih napora unazađuje BiH".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo