14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.11.2023 / 12:26 Svijet - Drastična razlika

Palestinski novinar objavio snimke iz Gaze prije i nakon rata

Palestinski novinar objavio snimke iz Gaze prije i nakon rata
Palestinski novinar Yousef Alhelou objavio je na društvenoj mreži TikTok kompilaciju video snimaka na kojima se može vidjeti kako je život u Gazi izgledao prije i nakon izraelske agresije na ovaj grad.

Na jednoj se snimci može vidjeti kako se i stari i mladi kupaju u moru te igraju na plažama, dok drugi bezbrižno hode ulicama ovog veoma lijepog grada na okupiranoj zapadnoj obali.

Izrael je nakon spomenutog napada na svoj teritorij u kojem je ubijeno otprilike 1200 Izraelaca, počeo bombardovati Gazu. Palestinska vojno-politička organizacija Hamas koja je na vlasti u Gazi rekla je da je tim bombaškim napadima poginulo više od 20 hiljada osoba, uglavnom civila.

Yousefa Alheloua na TikToku prati više 39 hiljada korisnika, a novinska je agencija Reuters na svojoj internetskoj stranici napisala da Palestinac kao novinar radi od 2007. godine te da je sarađivao s brojnim lokalnim i međunarodnim medijskim kućama, među kojima je i britanska nacionalna javna televizija BBC.

Reuters je dodao da je Alhelou jedan od poznatijih novinara u Gazi te da prati umjetnost, sport i humanitarna pitanja.

Palestinac sukobe na Bliskom istoku prati već godinama, a izvještavao je o Ratu u Gazi koji se odvijao krajem 2008. i početkom 2009. te izraelskoj operaciji u Gazi koja se dogodila u nomvebru 2012. godine.

Alhelou vodi i profil Gaza TV News na društvenoj mreži Facebook koji prati 396 hiljada korisnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo