6°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

29.11.2023 / 22:41 Regija - Američki državni sekretar

Blinken u Skoplju, neće se sresti sa Lavrovom

Blinken u Skoplju, neće se sresti sa Lavrovom
Foto: Agencije
Američki državni sekretar Antony Blinken poručio je u Skoplju u srijedu da Sjeverna Makedonija može računati na SAD kao snažnog partnera.

Blinken je doputovao 29. novembra uveče u Skoplje, gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i predsjedavajućim Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Bujarom Osmanijem, prenosi RSE.

“Divno je biti ovdje u Skoplju, biti u Sjevernoj Makedoniji, biti sa svim našim kolegama. Sjeverna Makedonija je saveznik i partner Sjedinjenih Država i svih naših NATO saveznika. Vidimo to svaki dan", kazao je Blinken.

"Snažno podržavamo rad koji radite na jačanju demokratskih institucija, snažno podržavamo rad koji radite na dovođenju energetske diversifikacije u region i šire, što mislim da ima veliki uticaj. U svemu tome možete računati na Sjedinjene Države kao snažnog partnera", poručio je Blinken.

SAD visoko cijene doprinos Sjeverne Makedonije kao saveznice u NATO-u, ali i u regionalnom kontekstu kao faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu, rekao je američki državni sekretar.

Blinken je takođe naznačio da će "SAD nastaviti podržavati Sjevernu Makedoniju u svojim narednim koracima koje treba da osiguraju članstvo u EU", ali i izrazio veliko poštovanje za hrabre i državničke odluke koje Vlada donosi u ostvarivanju tog cilja, saopšteno je iz Vlade Sjeverne Makedonije.

Ministar vanjskih poslova Osmani zahvalio je Blinkenu na, kako je rekao, izuzetnoj podršci tokom predsjedavanja OEBS-om.

"Želim da vas obavijestim da smo riješili kritične egzistencijalne izazove za predsjedavanje OEBS-om 2024. Želim da se zahvalim Malti i svim zemljama učesnicama na podršci", rekao je Osmani na početku sastanka sa Blinkenom.

Premijer Dimitar Kovačevski se 29. novembra popodne u Skoplju takođe sastao sa američkim državnim sekretarom Blinkenom.

Nakon sastanka sa Osmanijem, američki državni sekretar Blinken prisustvovaće radnoj večeri organizovanoj na marginama Samita OEBS-a, koji počinje 30. novembra.

Prema diplomatskim izvorima, Blinken napušta Sjevernu Makedoniju nakon večere, dok će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovati u Skoplje kasnije večeras.

Trideseti ministarski samit OEBS-a u Skoplju održava se od 30. novembra do 1. decembra.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov predvodi na samitu rusku delegaciju od oko 80 ljudi.

Sjeverna Makedonija je privremeno ukinula zabranu ruskih letova kako bi omogućila ruskoj delegaciji da prisustvuje samitu OEBS-a, iako sveukupne sankcije za druge letove ostaju na snazi.

Brisel je zatvorio svoj vazdušni prostor za ruske letove nekoliko dana nakon što je Moskva pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022. Isto je učinila i Sjeverna Makedonija, koja tvrdi da će se pridružiti bloku.

Međutim, Lavrov je pozvan da učestvuje na samitu OEBS-a nakon što je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova to dozvolilo, a Bugarska zatim otvorila vazdušni prostor za Lavrovljev avion.

"Odluka o sankcijama EU ne odnosi se na multilateralne događaje kao što je OEBS, pa stoga odluka Vlade", rekao je Osmani.

Premijer Dimitar Kovačevski 29. novembra uveče će u Vladi dočekati potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josepa Borrella.

Neformalnoj večeri će prisustvovati većina ministara, a razgovaraće se o dva pitanja: agresiji na Ukrajinu i funkcionisanju OEBS-a, kako je najavio ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo