7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

01.12.2023 / 10:38 Regija - Simo Batinica

Trener koji je udarao dječaka u Beogradu, optužen za zločine u Srebrenici

Trener koji je udarao dječaka u Beogradu, optužen za zločine u Srebrenici
Foto: X

U okviru devetog kola Prve futsal lige Srbije, futsaleri SAS-a iz Zrenjanina, na gostovanju u Beogradu, ostvarili su veoma važnu pobjedu protiv ekipe FON Banjica rezultatom 6:4.

Ipak, ovaj meč ostaje upamćen po sramotnom potezu trenera pobjedničkog tima, Milivoja Batinice, poznatijeg kao Simo Batinica, piše Nova.rs.

Batinica je tri minuta pre kraja prvog dela tokom pauze ušao u sukob sa jednim od igrača svog tima. Prvo ga je povukao za dres, privukao sebi, a zatim prvi put udario po vratu i glavi.

Nije prošlo mnogo vremena kada je ponovo krenuo da tuče svog igrača, sada je samo ciljao lice, ali je pogodio vrat. Zaista, potez za koji mora da uslijedi najveća kazna.

Simo Batinica je, inače, jedan od osnivača Srpske napredne stranke u Zrenjaninu, te očigledno daje sebi za pravo da zbog toga tuče i bije igrače kako mu je volja, čak i da ga je futsaler isprovocirao kako su naveli pojedinci koji su stali na stranu agresivnog trenera.

S obzirom na stanje u Srbiji, ovo mu sada dođe kao normalna vest, koja bi mogla da prođe bez kazne.

Kada na sve to dodamo i informaciju da je Batinica optužen za ratne zločine u Kravicama kod Srebrenice 1995. godine, ova priča postaje još sramotnija.

Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Vidosav Vasić, Jovan Petrović i Bora Miletić su optuženi da su, kao pripadnici Centra za obuku “Jahorina“ Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS), sudjelovali u ubistvu bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice na zemljoradničkoj zadruzi u Kravici. S njima je bio optužen i Dragomir Parović, čiji je predmet, zbog zdravstvenih problema, odvojen i odbačena je optužnica protiv njega.

Batinica je 2017. godine tvrdio da je za ratne zločine, u kojima je ubijeno više stotina civila, saznao tek pošto je uhapšen. Suđenje u ovom predmetu počelo je pre sedam godina, ali još uvijek nije dobilo epilog i postoje razlozi za to.

“Proces je odlagan više puta zbog bolesti optuženih, a zatim i njihovih branilaca. Također, sud je tražio i vještačenje nakon koga je jedan od optuženih proglašen za procesno nesposobnog. Ročište je zatim dva puta odlagano jer Apelacioni sud, koji je odlučivao o procesnim pitanjima, nije na vrijeme donio odluke neophodne da se proces nastavi“, rekao je Nenad Golčevski iz Fonda za humanitarno pravo.

Sada je ponovo sramnim ponašanjem kraj terena Batinica izašao u svjetlost javnosti i nakon njegovo sramnog ponašanja očekuje se reakcija policije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo