1°C
Mostar 5°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

01.12.2023 / 12:44 Regija - Ruski ministar

Lavrov: Srbija neće otvoriti nijedno novo poglavlje ako ne uvede sankcije Rusiji

Lavrov: Srbija neće otvoriti nijedno novo poglavlje ako ne uvede sankcije Rusiji
Foto: FENA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je danas u Skopju da Srbija neće otvoriti nijedno novo poglavlje u pregovorima s Europskom unijom (EU) ako ne uvede sankcije Rusiji.

"Ako se želite priključiti EU ja mislim da nećete otvoriti novo poglavlje ako ne slijedite sve odluke EU, uključujući i sankcije Rusiji", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare tijekom Ministarskog vijeća OESS-a, odgovarajući na novinarski upit o dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je istaknuo šef ruske diplomacije, to je "način uvjeravanja EU".

"Tako uvjeravaju Srbe da prihvate da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija. Je li to realno", dodao je Lavrov.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, Lavrov je rekao da je prije 10 godina postignut dogovor o statusu općina sa srpskom većinom na Kosovu i da se poslije 10 godina ništa nije dogodilo, jer, kako tvrdi, kosovska strana kategorički odbija ispuniti obveze.

"Ljudi koji su bili određeni za vođe ove srpske regije kategorički odbijaju prihvatiti obveze. Je li EU tražila nešto od kosovske strane? Ne. EU je imala zahtjeve samo od srpske zajednice. Već su donijeli i dokument koji se razlikuje i sadrži različita načela od toga što je dogovoreno između Beograda i Prištine", rekao je Lavrov, prenosi Beta.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. godine i de facto je izgubila svu kontrolu nad tom pokrajinom od bombardiranja NATO-a zbog čega su se srbijanske snage morale povući nakon rata protiv boraca za kosovsku neovisnost.

Beograd se protivi primanju Kosova u Ujedinjene narode iako ga priznaje više od 110 zemalja, među kojima i većina članica EU-a, u čemu ima potporu Rusije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo