5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

04.12.2023 / 08:34 Svijet - Nova bosanska politika

Mehmedović formira stranku i politički pokret

Mehmedović formira stranku i politički pokret
Foto: Screenshot

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Šemsudin Mehmedović bio je gost Jutra za sve na BHRT-u.

Mehmedović je na početku gostovanja istaknuo da je došlo vrijeme za novi pristup političkom organizovanju na nivou Bosne i Hercegovine.

-Proteklih nekoliko zadnjih sedmica, radi jedan ozbiljan politički tim, na dokumentima koji će biti platforma za Novu bosansku politiku. To je nužno i potrebno da bi se govorilo o novoj političkoj budućnosti Bosne i Hercegovine, rekao je on.

Mehmedović je rekao da nova platforma predstavlja novu formu političkog djelovanja.

-Ova politika ima ambiciju da okupi više političkih stranka, te da bude politički pokret, koji bi objedinio sve one koje imaju ambicija da štite Bosnu I Hercegovinu, naglasio je Mehmedović.

On je pojasnio da će dio tog pokreta biti i stranka koja je u procesu osnivanja. I čiji će on biti član, ali nije sigurno da će on biti lider te stanke.

-Trebalo je da vidimo kako će to biti prihvaćeno među građanstvo, i reakcije su bolje nego što sam očekivao. Trenutno radimo na okupljanu. Mi ćemo biti stranka centra, sa izraženom ekonomskom politikom. Kada se pogleda politička scena BiH, vidi se ogroman prostor na kojem se mora djelovati. Stranka će biti građanske orijentacije, istaknuo je on.

Na pitanje hoće li član predsjedništva BiH Denis Bećirović biti član te nove stranke, Mehmedović je rekao kako "ne bi govorio o imenima".

-Riječ je o skupini ljudi koji su ostavili duboki trag na politička zbivanja u Bosni i Hercegovini. I gospodin Bećirović, treba da se distancira od svih političkih partija i da misli na interes države, rekao je Mehmedović.

On je naglasio da nova politička stranka ima ambicije da ima klubove na svim nivoima, od državnog do kantonalnog.

-Vrlo je važno da bude korektivni faktor I da ne dozvolimo da nova vlast pravi greške. I sve ono što će jačati institucionalni kapacitet BiH, mi ćemo podržati a sve što je protiv interesa BiH, tome ćemo se suprotstaviti. Mi ne želimo da postanemo samo još jedna stranka koja će se boriti za vlast, rekao je on.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo