13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

05.12.2023 / 11:48 Regija - Šefica njemačke diplomatije

Baerbock: Zemlje Zapadnog Balkana apsolutno pripadaju EU

Baerbock: Zemlje Zapadnog Balkana apsolutno pripadaju EU
Foto: Agencije
Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock poručila je jučer, uoči posjete Sloveniji, da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju Evropskoj uniji.

Ona je dodala da je cilj Njemačke jačanje EU u kojoj će biti i zemlje regiona.

- U svijetu u kojem se krize i sukobi preklapaju u neposrednom susjedstvu Evrope, potrebna nam je Evropska unija koja će sutra i prekosutra djelovati brzo i odlučno i ostati sigurnosno sidro za sve nas u Evropi - rekla je Baerbock.

Ona je dodala da su Njemačka i Slovenija ujedinjene u tome da ojačaju zajedničku Evropu, učine je prikladnom za budućnost i uključe zemlje Zapadnog Balkana u tu sredinu.

- Za nas je jaka Evropska unija, baš kao i NATO, nezamjenljivo životno osiguranje u neizvjesnim vremenima - navela je Baerbock u saopćenju objavljenom na sajtu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Ona je poručila da zemlje Zapadnog Balkana "potpuno i apsolutno" pripadaju Evropskoj uniji.

- To nisu samo prazne riječi. To je u našem sigurnosnom interesu u Ljubljani, u Berlinu i u cijeloj Evropi. Da bi se to ostvarilo, neophodne reforme moraju da budu završene u zemljama koje žele da postanu dio evropske porodice. Istovremeno, EU mora da održi svoju riječ i preduzme korake u procesu proširenja, kada se za to steknu uslovi - navela je Baerbock

Ona je dodala da zbog "ruskog imperijalizma u srcu Evrope", EU ne može da priušti "sive zone".

- Zajedno sa Slovenijom radimo na reformama u EU kako bismo postavili kurs za proširenu Uniju. Napredak u politici proširenja i unutrašnje reforme EU moraju ići ruku pod ruku - naglasila je šefica njemačke diplomatije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo