10°C
Mostar 12°C
Tuzla °C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

06.12.2023 / 12:58 Politika - Početak suđenja

Video/Foto: Dodik stigao u Sud BiH

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik stigao je na početak suđenja u Sud BiH.

Danas će biti održan glavni pretres u predmetu protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Pred zgradom Suda već ranije se okupio se određeni broj Dodikovih simpatizera. Premijer RS Radovan Višković i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović stigli su u Sud BiH gdje su došli da pruže podršku podršku Dodiku i Lukiću. Tu su i ministar vanjske trgovine Staša Košarac, ministar sigurrnosti BIH Nenad Nešić te predstavnici boračkih organizacija RS. Podršku Dodiku daće i predstavnici Srba u Federaciji, odbornici u lokalnim zajednicama i funkcioneri.

Podsjetimo, u Sudu BiH danas je planiran je početak suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Sud Bosne i Hercegovine u oktobru je konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo