14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.12.2023 / 16:55 Svijet - Crno na bijelo

Podaci jasno pokazuju: Rusija zarađuje više od nafte nego prije sankcija

Podaci jasno pokazuju: Rusija zarađuje više od nafte nego prije sankcija
Foto: X.com

Neto prihodi Rusije od prodaje nafte u oktobru iznosili su 11,3 milijarde dolara ili 31 odsto ukupnih mjesečnih budžetskih prihoda zemlje.

To je najviše od maja 2022. godine i premašuje prihod za bilo koji mjesec prije početka rata u Ukrajini.

Kako navodi Bloomberg, pozivajući se na proračune ruskog Ministarstva finansija, u prvih devet mjeseci 2023. godine ruski i drugi vlasnici flote u sjenci prevezli su više od 70 ruske nafte, što je "Moskvi omogućilo da zadrži kontrolu nad izvozom i postepeno povećava cijene", prenosi Komersant.

Rusija je ove godine izvozila oko 3,5 miliona barela nafte dnevno, a oko 11 milijardi dolara potrošeno je na širenje ponude. Dio ovog iznosa predstavljaju "legitimni troškovi slanja", a skoro sve isporuke "idu preko anonimnih trgovaca ili nepoznatih špediterskih kompanija".

Grčke vlasti saopštile su da ne mogu sa spreče tajne pošiljke ruske nafte koje plove uz obalu zemlje. Ovi transporti se obavljaju u međunarodnim vodama 10 kilometara od obale u zalivu Lakonija. Brodovi u grčkom vlasništvu navodno su pretovarili najviše ruske nafte u 2023. godini, posle ruskih tankera.

Od 5. decembra prošle godine na snazi je gornja granica cijene nafte iz Rusije od 60 dolara po barelu, koju su uvele G7 i zapadne zemlje, a u februaru ove godine Evropska unija uvela je embargo na ruske naftne derivate.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo