6°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

06.12.2023 / 17:12 Zanimljivosti - Atina

Grci osmislili lukav način da se riješe prevelikog broja turista

Grci osmislili lukav način da se riješe prevelikog broja turista
Foto: Unsplash

Grčko ministarstvo zdravlja traži pomoć policije protiv prevaranata koji su izmišljanjem najezde stjenica pokušali da uplaše strane turiste i prisile ih da napuste stanove za kratkoročno iznajmljivanje u Atini.

U saopštenju ministarstva navodi se da su plakati zalijepljeni ispred stambenih zgrada u središtu grada, ukrašeni lažnim logotipima ministarstva i opštine Atina, "apsolutno lažni".

Na plakatima, upućenim "dragim posjetiocima" na loše napisanom engleskom, tvrdilo se da su zdravstvene vlasti naredile evakuaciju lokalnih "privatnih pansiona kako bi se zaštitilo javno zdravlje stalnih grčkih stanara". Navodeći nepostojeću najezdu stjenica, zaprijetili su posjetiocima kaznom od 500 eura ako ne napuste smeštaj i pristojno su im poželeli ugodan boravak u Grčkoj.

Osim krize troškova života, Atina i drugi dijelovi Grčke suočavaju se sa stambenim problemima koji su uglavnom uzrokovani porastom broja stanova za kratkoročno iznajmljivanje (stan na dan), većinom namenjeni stranim posjetiocima. To je podstaklo rast dugoročnih troškova najma za Grke, od kojih su mnogi bili prisiljeni da napuste stambena područja u središtu Atine, piše Guardian.

Vrijednosti nekretnina također rastu, dijelom zbog programa "zlatne vize" koji stranim ulagačima u nekretnine nudi boravak. Turizam je vodeći pokretač grčke privrede, čini petinu njegove godišnje proizvodnje i očekuje se da će ova godina biti rekordna po dolascima.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je zatražilo od policije da učini sve što je potrebno kako bi se pozabavila prevarom. Rečeno je da "nikome nije dopušteno da teroriše i širi dezinformacije u javnost" o pitanjima javnog zdravlja. Grčka nije zabilježila veće probleme sa krvopijama koje su nedavno izazvale iznenađenje u Francuskoj.

Stjenice, koje su uglavnom nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, ponovo su se pojavile i postale su sve otpornije na hemijske tretmane. Mogu biti prisutne u dušecima, ali i u odeći i prtljazima. Izlaze noću kako bi se hranile ljudskom krvlju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo