13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

08.12.2023 / 12:27 Regija - Bivši hrvatski ministar

Podignuta kaznena prijava protiv Banožića: Prijeti mu jedna do osam godina zatvora

Podignuta kaznena prijava protiv Banožića: Prijeti mu jedna do osam godina zatvora
Foto: Vijesti.ba
Policija je potvrdila da su podigli kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra Hrvatske Marija Banožića zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Iz policije su ga prijavili za kazneno djelo počinjeno iz nehaja te mu prijeti kazna zatvora od jedne do osam godina zatvora.

"Nastavno na saopćenje od 11. novembra 2023. godine u kojem smo izvijestili o saobraćajnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je 1. decembra 2023. godine, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenika (1979.) podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima zbog kaznenog djela Izazivanje saobraćajne nesreće iz članka 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona", piše policija.

"Kazneno djelo za koje je prijavljen osumnjičenik, policija je kvalificirala u konsultaciji s nadležnim državnim tužilaštvom, a temeljem činjenica koje su utvrđene na mjestu događaja, ali i temeljem prikupljenih naknadnih saznanja.

Također, zbog počinjenog prekršaja iz članka 163. st. 1. (nekorištenje pojasa) Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama, osumnjičeniku je uručena obavijest o počinjenom prekršaju", piše policija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo