°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

08.12.2023 / 13:48 Regija - Steve Wozniak

Suosnivač Apple-a dobio srbijanski pasoš: 'Sada se možemo pohvaliti da je genije Srbin'

Suosnivač Apple-a dobio srbijanski pasoš: 'Sada se možemo pohvaliti da je genije Srbin'
Foto: Vijesti.ba
Američkom IT poduzetniku i suosnivaču Applea Steveu Wozniaku predsjednik Aleksandar Vučić darovao je srpsko državljanstvo oko sedmicu dana prije parlamentarnih izbora.

Wozniak, američki državljanin rođen u Kaliforniji, nema porodičnih ili historijskih veza sa Srbijom, a prezime mu je poljskog podrijekla. Vučić mu je ponudio pasoš, a Wozniak ju je prihvatio.

"Sada se možemo pohvaliti da je računarski genije Srbin"

"Sada se možemo pohvaliti da je računarski genije Srbin, koji će veći dio života živjeti u Americi, ali će doći i u svoju Srbiju", rekao je Vučić nakon sastanka s Wozniakom.


"I da razočaram one koji su tražili neke druge razloge, mislili da je plaćen, čovjek je bez dinara došao ovdje, sam je platio svoju kartu. Inače ima toliko novca da bi… Ali on taj novac troši u humanitarne svrhe", dodao je.

"Sad ću govoriti prijateljima da sam Srbin koji živi u Americi"

Wozniak je, pak, nakon toga utvrdio da će svojim prijateljima govoriti da je Srbin koji živi u Americi. Nije poznato kada se pojavio njegov interes za Srbiju ni koliko je puta posjetio tu zemlju prije ove sedmice kako bi se sastao sa Vučićem.

On je napomenuo da će značajan dio izložbe EXPO 2027. usmjeriti pažnju svijeta na Srbiju. Dodao je da će raditi na tome da se puno više pažnje i utjecaja usmjeri prema zemlji.

"Vidio sam kako je grad isplaniran i čuo nevjerovatne priče koje možete ispričati o ovoj zemlji. Vrijeme je, dakle, da idete ka vrhu, a ja želim do kraja života biti dio promocije Srbije", rekao je Wozniak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo