23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

09.12.2023 / 13:51 Regija - Bilo 4,5 hiljada gledatelja

Osam policajaca povrijeđeno u napadu Hajdukovih navijača

Osam policajaca povrijeđeno u napadu Hajdukovih navijača
Foto: Ronald Goršić / Cropix
Zagrebačka policija saopćila je o napadu Hajdukovih navijača na policijske službenike jučer nakon utakmice Lokomotive i Hajduka u Kranjčevićevoj.

Na utakmici je bilo oko 4500 gledatelja, od toga 1400 gostujućih.

Prema novim informacijama koje iznosi policija, lakše je povrijeđeno osam policijskih službenika. Oštećena su tri službena policijska vozila i jedan lični automobil.

"Osiguranje utakmice je vodila Policijska uprava zagrebačka s ciljem poduzimanja svih mjera i radnji kako bi utakmica s aspekta sigurnosti prošla u najboljem redu.

Policijski službenici su prije, za vrijeme i nakon osiguranja javnog okupljanja poduzimali niz operativnih mjera i radnji u njihovoj nadležnosti kako bi ostvarili sigurnosne uslove za nesmetano održavanje javnog okupljanja.
 
Osiguranje do samog kraja utakmice proteklo je bez sigurnosnih izgreda, nakon čega je uslijedio razilazak posjetitelja", opisuje policija.

"Izravan napad na policiju"

U policijskom saopćenju dalje piše kako je veća skupina navijača izravno napala policijske službenike koji su nadzirali izlazak gostujućih navijača s istočne tribine. Policajci su radi odbijanja napada na sebe upotrijebili sredstva prisile (tjelesna snaga, raspršivač s nadražujućom tvari i službena interventna palica - tonfa) i u kratkom vremenskom roku uspostavili povoljno stanje javnog reda i mira te osigurali odlazak navijača, bez daljnjih postupanja.

"Prije, za vrijeme i nakon utakmice u službene prostorije privedena su trojica gostujućih navijača, jedan zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jedan zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima i jedan zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Napad na službenu osobu. U toku je kriminalističko istraživanje", kažu iz policije.

"Također, tokom osiguravanja šire zone mjesta održavanja javnog okupljanja i centra grada Zagreba nisu zabilježeni negativni sigurnosni događaji, oštećenja imovine ni povređivanja osoba, odnosno tokom čitavog dana na području Zagreba nismo zabilježili niti jedan incident povezan sa fudbalskom utakmicom koji bi utjecao na stanje sigurnosti", dodaju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo