4°C
Mostar 8°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

10.12.2023 / 09:41 Svijet - Prva dama Ukrajine

Olena Zelenska: Bez podrške Zapada mi umiremo

Olena Zelenska: Bez podrške Zapada mi umiremo
Foto: X
Olena Zelenska je upozorila da će Ukrajina bez stalne finansijske podrške Zapada biti ostavljena da umre.

Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, govorila je za BBC dan nakon što su republikanski senatori u SAD-u blokirali nacrt zakona kojim bi se Ukrajini pružila podrška vrijedna više od 60 milijardi dolara dok se brani od invazije Rusije u punom obimu.

"Ako se svijet umori, jednostavno će nas pustiti da umremo. Veoma nas boli kada vidimo znakove da strastvena spremnost da se pomogne može izblijediti", konstatirala je.

Bijela kuća je upozorila da bi američka sredstva za Ukrajinu uskoro mogla nestati, a predsjednik Joe Biden je dodao da bi neuspjeh u podršci Ukrajini bio poklon za ruskog predsjednika Vladimira Putina i da će historija oštro suditi onima koji su okrenuli leđa stvar slobode.

Te primjedbe ponovio je u četvrtak novi britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, koji je rekao da će blokiranje pomoći biti božićni poklon za Putina.

"Zaista nam je potrebna pomoć. Jednostavnim riječima, ne možemo se umoriti od ove situacije, jer ako to učinimo, umiremo", rekla je Zelenska za BBC u intervjuu koji će u cjelosti biti emitovan danas.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo