13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

10.12.2023 / 21:26 Svijet - Washington

Biden će u utorak ugostiti Volodimira Zelenskog

Biden će u utorak ugostiti Volodimira Zelenskog
Foto: CNN

Predsjednik Joe Biden ugostit će ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u utorak u Bijeloj kući jer su rasprave o sporazumu o pomoći Ukrajini i dalje u zastoju u Kongresu, kako piše CNN.

Ova posjeta, koju je Bijela kuća objavila u nedjelju, druga je posjeta Zelenskog Washingtonu od početka rata u Ukrajini. Posljednji put je bio u posjeti u septembru.

Posjeta Zelenskog dolazi u kritičnom trenutku u kongresnim pregovorima za hitnu pomoć Ukrajini. Čini se da Kongres nije bliže dogovoru koji povezuje promjene imigracije i granične politike s paketom hitne pomoći koji će osigurati financiranje Ukrajine i Izraela prije nego što zakonodavci napuste grad za praznike.

Sastanak ima za cilj da "podvuče nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Država podršci narodu Ukrajine dok se brani od ruske brutalne invazije", rekla je sekretarica za štampu Bele kuće Karine Jean-Pierre u izjavi.

- Dok Rusija pojačava svoje raketne i bespilotne napade na Ukrajinu, lideri će razgovarati o hitnim potrebama Ukrajine i vitalnoj važnosti stalne podrške Sjedinjenih Država u ovom kritičnom trenutku, rekla je ona.

Ako Kongres napusti grad za praznike bez postizanja dogovora, Bijela kuća će morati donijeti teške odluke o snabdijevanju saveznika poput Ukrajine na štetu vojne spremnosti SAD-a. Najviši zvaničnici Bidenove administracije sedmicama su alarmirali da finansiranje Ukrajine prestaje i potencijalne posljedice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo