15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

13.12.2023 / 17:14 Techno & Nauka - Unapređenje

Google Maps dobija novu funkciju koja će obradovati mnoge

Google Maps dobija novu funkciju koja će obradovati mnoge
Foto: Unsplash
U današnje vrijeme, čini se gotovo nemogućim čuvanje bilo čega u tajnosti, kao što je lokacija na kojoj se nalazite, a često smo prepušteni milosti kompanija da preduzmu odgovarajuće korake da bi to obezbijedile.

Kako bi ostvario upravo taj cilj, Google je najavio nove kontrole lokacije za Maps dizajnirane da vam pruže bolju kontrolu nad tim koji podaci se snimaju i gdje.

Jedna od najznačajnijih promjena koje se uvode je opcija da svoj Timeline sačuvate direktno na svom uređaju umjesto u Cloudu.

Ako već ne znate, Timeline (vremenska linija) je šifrovani zapis svih oblasti i atrakcija koje ste posjetili. Morate da uključite historiju lokacije — ona je podrazumjevano isključena — da biste aktivirali Timeline.

Kao dio Google Maps ažuriranja, Location History će automatski izbrisati vaše podatke nakon tri mjeseca u odnosu na prethodnih 18 mjeseci.

Međutim, možete izbrisati bilo koju informaciju kada god želite ili možete da isključite automatsko brisanje. Pored toga, možete da isključite Location History u bilo kom trenutku.

Google Maps će vam takođe omogućiti da kliknete na svoju plavu tačku na mapi i vidite podešavanja kao što su Location History i Timeline. Prečica vam omogućava da izmijenite koliko se vaših informacija dijeli i čuva na Google Maps bez potrebe da ulazite u podešavanja.

Slično tome, Google Maps dodaju opciju za brisanje podataka specifičnih za lokaciju. Na primjer, ako ste tražili restoran za tajni izlazak i želite da ga sačuvate u tajnosti, možete da izbrišete uputstva, pretrage, dijeljenja i još mnogo toga.

Ova funkcija i "blue dot" prečica će se pojaviti u narednim sedmicama na Androidu i iOS-u, ali će mogućnost da sačuvate svoj Timeline direktno na uređaju postati dostupna tokom sljedeće godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo