9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

21.12.2023 / 10:13 Komentari - Osvrt

Slučaj pekara Manja: Bojkot da, nasilje ne

Slučaj pekara Manja: Bojkot da, nasilje ne
Foto: Istraga/Face

Izlozi pekare Manja u nekoliko sarajevskih naselja tokom noći su poliveni crvenom farbom.

Nesretni je to epilog niza kontroverznih objava koje je vlasnik pekare i predsjednik Udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić iznio u javnosti prethodnih dana. Konkretno, Trivić je na društvenoj mreži X prije par dana napisao "u Srebrenici smo trenirali za vas, spremite se". I to nije prvi put.

On je nakon presude Radovanu Karadžiću 2019. godine veličao ratnog zločinca i odao priznanje njegovom naslijeđu, a ranije je odavao priznanje i Ratku Mladiću, kada je podijelio fotografiju ovog ratnog zločinca uz opis “Jedan jedini” te “najavio” i “prelazak iz komunista u četnike” zbog “sarajevskih Srebrenica”.

No, demoliranje objekata po Sarajevu, koje pekare Manja uzimaju pod najam, definitivno nije ispravan odgovor.

Iza takvog čina se krije lažni patriotizam i nanosi šteta onima u čije se ime to navodno radi.

U tom smislu valja istaknuti da su udruženja žrtava, čije je ubijene članove porodica Trivić direktno uvrijedio imale staloženu reakciju bez poziva na bilo kakav nasilan čin.

Majke Srebrenice tako su s punim pravom pozivale “sve građane da se solidarišu s pravednim vrijednostima i izraze svoje neslaganje s Trivićevim stavovima putem bojkota proizvoda pekare "Manja" i ostalih u njegovom vlasništvu”.

- Bojkotom proizvoda ove pekare, zajedno možemo poslati snažnu poruku da ne prihvatamo stavove koji podrivaju pravdu i osnovna ljudska prava. Pozivamo i sve korisnike društvene mreže X da aktivno ukazuju na profil gospodina Trivić i njegove kontroverzne izjave. Neka ovaj čin bude podsjetnik da smo zajedno jači i da možemo uticati na promjene kroz mirne i odgovorne akcije, naveli su.

Demoliranje objekata to nije i stvara kontraefekat, dok poziv na bojkot jedini ima smisla i dugoročnog efekta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo