7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

21.12.2023 / 11:54 Svijet - Human Rights Watch

AI pozvao na istragu ratnih zločina u Mijanmaru

AI pozvao na istragu ratnih zločina u Mijanmaru
Foto: FENA

Mijanmarska vojska vjerovatno je izvodila neselektivne napade na civile i koristila zabranjenu kasetnu municiju u svojoj borbi protiv pobunjenika iz etničkih manjina, saopćio je u četvrtak Amnesty International, pozivajući na istragu osumnjičenih za ratne zločine.

Hunta se suočava s najvećim izazovom na bojnom polju od svog državnog udara 2021, s koordiniranim napadima pobunjenika na vojne položaje u saveznoj državi Shan, koja graniči s Kinom, i u zapadnoj državi Rakhine.

U zračnom napadu u državi Shan u ovom mjesecu korištene su bombe koje su najvjerovatnije bile kasetna municija, navodi Amnesty u saopćenju, pozivajući se na dokaze koje je analizirao njen istražitelj oružanih sukoba.

Prema navodima Vojske za nacionalno oslobođenje Ta'ang (TNLA), jednoj od tri grupe u pobunjeničkom "Savezu tri bratstva", u napadu je ubijen jedan mještanin i ranjeno je pet osoba.

Civili u Pauk Tawu, u državi Rakhine, pretrpjeli su pljačke, proizvoljna hapšenja, nečovječno postupanje i mučenje, navodi Amnesty, pozivajući se na razgovore s deset civila.

- Mijanmarska vojska ima krvavi rezime neselektivnih napada s razornim posljedicama po civile, a njen brutalni odgovor na veliku ofanzivu oružanih grupa odgovara dugogodišnjem obrascu - kazao je Matt Wells, direktor programa za odgovor na krize u Amnesty International.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj. Portparol hunte Zaw Min Tun nije bio dostupan za komentar. On je negirao da državne snage napadaju civile u operacijama koje je nazvao legitimnim akcijama protiv "terorista".

Više od 300.000 ljudi pobjeglo je pred borbama koje su izbile krajem oktobra, a više od dva miliona raseljeno je od puča, podaci su Ujedinjenih nacija.

Puč je razorio deceniju demokratije i reformi, uz bijes zbog opsežnog vojnog gušenja koje je podstaklo pokret otpora i intenziviranje borbi s pobunjenicima etničkim manjinama.

Kina je prošle sedmice saopćila da je posredovala u prekidu vatre između pobunjenika i vojske, iako je alijansa navela da će se njena kampanja nastaviti.

U saopćenju objavljenom prije izvještaja Amnestyja, alijansa je saopćila da vojska redovno prijeti civilima, uključujući proizvoljna hapšenja, korištenje živog štita i mučenja.

Human Rights Watch sa sjedištem u New Yorku, također je optužio jednu grupu pobunjeničkog saveza za otmicu i prisilno regrutovanje civila koji su bježali u državi Shan.

- Vojska Mijanmarske nacionalne demokratske alijanse (MNDAA) krši zakone rata - izjavila je Elaine Pearson, direktorica HRW za Aziju.

- Civili bi trebali biti u mogućnosti da traže sigurnost od borbi bez straha da će ih mijanmarska vojska ili etničke oružane grupe prisiliti u svoje redove - kazala je ona.

MNDAA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo