5°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

12.01.2024 / 16:19 Techno & Nauka - Betvolt

Kinezi napravili bateriju koja traje 50 godina bez punjenja

Kinezi napravili bateriju koja traje 50 godina bez punjenja
Foto: X.com
Kineski startap Betavolt je razvio bateriju kojoj, kako tvrde, nije potrebno punjenje ili održavanje 50 godina.

Kako je prenio Independent, proboj u minijaturizaciji atomske energije znači da je Betavolt uspio da "sabije" 63 nuklearna izotopa u modul veličine novčića.

Kompanija koja stoji iza ove inovacije otkriva da je njihova baterija sljedeće generacije već u pilot testiranju. Plan je da se masovno proizvodi za komercijalnu upotrebu za uređaje kao što su telefoni i dronovi, ali još se ne zna kada.

Betavolt je objavio da njihov početni model nuklearne baterije isporučuje 100 mikrovata snage na naponu od 3W, sa dimenzijama 15x15x5 kubnih milimetara. U budućnosti, kompanija ima za cilj da unapredi svoju tehnologiju kako bi do 2025. proizvela bateriju snage 1 vat.

Sve i da se ovo ostvari, dug životni vijek i "beskonačnost" baterija mogu biti problem za pametne telefone koje obično mijenjamo svakih nekoliko godina i koji se lako mogu napuniti.

Postoji još jedan ugao za razmatranje - uz brigu oko radioaktivnih materijala, većina ljudi bi oklijevalo da nosi nuklearni uređaj u džepu. Ipak, Betavolt uvjerava da višeslojni dizajn njihove baterije spriječava da se zapali ili eksplodira.

Nuklearne baterije rade tako što toplotu iz radioaktivnog raspadanja pretvaraju u energiju. Obično koriste izotope kao što je plutonijum-238 i poznate su po svom dugom vijeku, koji traje decenijama bez održavanja.

Savršene su za svemirske misije i lokacije gde nema struje, ali problem je što nisu previše efikasne, kao i to što korištenje radioaktivnih materijala potencijalno postavlja pitanja bezbjednosti i životne sredine.

Kompanija, međutim, kaže da su "ove baterije ekološki prihvatljive, a nakon perioda raspada, 63 izotopa se pretvaraju u stabilan izotop bakra, koji nije radioaktivan i ne predstavlja nikakvu pretnju ili zagađenje po životnu sredinu".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo