18°C
Mostar 22°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

25.01.2024 / 10:09 Techno & Nauka - Japanska svemirska agencija

FOTO: Japanski lander poslao prvu fotografiju sa Mjeseca

FOTO: Japanski lander poslao prvu fotografiju sa Mjeseca
Foto: JAXA

Letjelica SLIM izvela je nevjerojatno precizno slijetanje na Mjesec unatoč tome što je u zadnjim trenucima imala problema s motorom, saopćila je danas Japanska svemirska agencija (JAXA) i objavila prvu fotografiju s površine Mjeseca.

Fotografiju je snimio maleni robotić Lunar Excursion Vehicle 2 (LEV-2), mini rover ne mnogo veći od teniske loptice. Na njoj vidimo žuti lander, pozicioniran pod blagim kutom na sivoj stjenovitoj površini, piše AFP.

Lander 'Smart Lander for Investigating Moon' (SLIM) je u petak koristeći se preciznom tehnologijom sletio na područje koje se proteže samo na 100 metara. Usporedbe radi, zona slijetanja američke letjelice Peregrine protezala se na nekoliko kilometara.

"SLIM je postigao uspješno meko slijetanje. Potvrđeno je da je točka slijetanja udaljena 55 metara od ciljanog centra", objavila je danas JAXA.

Japanska agencija je nakon slijetanja landera javila da solarni paneli ne generiraju energiju, da imaju problema s napajanjem te da koriste rezervnu bateriju.

Tri sata nakon slijetanja, JAXA je odlučila isključiti SLIM, mada mu je preostalo još 12 posto energije, kako bi se mogao ponovno "probuditi" u slučaju da se promijeni ugao pod kojim Sunce osijava panele.

"Možda se prilikom promjene pozicije Sunca sustav ponovno pokrene ako Sunčeva svjetlost napuni solarne ćelije. To bi moglo biti za nekih sedam dana jer su fotonaponski paneli letjelice okrenuti prema zapadu", objašnjava JAXA.

BBC navodi kako ova prva fotografija s Mjeseca koju je snimio mini rover pokazuje da se SLIM prilikom slijetanja zarotirao za 90 stupnjeva i da je zapravo "sletio na nos", što bi moglo objasniti probleme sa solarnim panelima koji onda nisu bili na pravi način pozicionirani prema Suncu.

"Problemi s glavnim motorom su utjecali na položaj letjelice pri slijetanju", objavila je JAXA, ali nije za sada navela u kojoj mjeri je promijenjen položaj letjelice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo