17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

05.02.2024 / 19:09 Svijet - Buckinghamska palača

Kralj Charles ima rak!

Kralj Charles ima rak!
Foto: Agencije
Kralju Charlesu dijagnosticiran je oblik raka, saopćila je Buckinghamska palača.

Nisu naveli o kakvoj vrsti raka se radi. Nije riječ o raku prostate, ali je otkriven tokom njegovog nedavnog liječenja povećane prostate. Podsjetimo, kralj je proveo tri noći u bolnici prošlog mjeseca nakon što je bio podvrgnut korektivnom zahvatu zbog povećane prostate.

Iz Buckinghamske palače su naveli kako je kralj danas započeo s "redovnim tretmanima". Dodali su kako je kralj "i dalje potpuno pozitivan u pogledu liječenja i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je prije moguće".

"Njegovo veličanstvo odlučilo je podijeliti svoju dijagnozu kako bi spriječilo nagađanja i u nadi da će pomoći u razumijevanju javnosti za sve one širom svijeta koji su pogođeni rakom", napomenuli su.

Kralj je jutros otputovao iz Sandringhama u London kako bi započeo liječenje, ali se večeras nalazi kod kuće u Londonu. Charles će odgoditi svoje javne nastupe, kao što su mu liječnici savjetovali.

Očekuje se da će mu drugi pripadnici kraljevske porodice pomoći u obavljanju dužnosti. Iako će pauzirati svoja javna pojavljivanja, 75-godišnjak će nastaviti s obavljanjem ustavne uloge šefa države.

Inače, Charles je posljednji put u javnosti viđen jučer, na misi u Sandringhamu, gdje je mahao okupljenima. Prije više od sedam dana obavio je operaciju prostate u privatnoj londonskoj bolnici. Kralj je odlučio izaći u javnost o svom liječenju prostate, s ciljem poticanja više muškaraca na preglede prostate, objavila je tada palača.

Rishi Sunak poželio je kralju "pun i brz oporavak".

"Želi Njegovom Veličanstvu potpun i brz oporavak. Ne sumnjam da će se brzo vratiti u punoj snazi ​​i znam da će mu cijela zemlja poželjeti dobro", napisao je na platformi X Britanski premijer Sunak.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo