0°C
Mostar 3°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

10.02.2024 / 13:18 Regija - Skoplje

Razriješena dvojica makedonskih ministara

Razriješena dvojica makedonskih ministara
Foto: X

Skupština Sjeverne Makedonije je, sa 62 glasa "za" i nijednim "protiv", razriješila ministra zdravlja Fatmira Mexhitija i ministra informacionog društva i uprave Azira Alijua, ali bez prisustva zastupnika opozicionog VMRO-DPMNE, javlja agencija Tanjug.

Dvojica ministara su smijenjena na prijedlog tehničkog premijera Talata Xhaferija koji je, obrazlažući svoj stav, rekao da po zakonu ne mogu postojati dva opoziciona predstavnika u Vladi i da je to glavni razlog zašto je predloženo razrješenje i jednog i drugog ministra, prenosi portal Plusinfo.mk.

Za novog ministra zdravlja predložen je dosadašnji direktor Klinike u Tetovu Ilir Demiri, a za ministra informacionog društva i uprave Naim Bajrami.

Pred glasanje u petak navečer oglasio se Azir Aliu i optužio ministra za politički sistem Artana Grubija da je donio odluke o otpuštanju kadrova Alijanse Albanaca jer nisu podržavali članove Demokratske unije za integracije (DUI).

"Do jučer se nagađalo da DUI kontrolira albanske stranke, a danas se vidi da ih DUI kontrolira i otvoreno odlučuje ko će biti ministar. Ali to je puč", rekao je Aliu.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo