0°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

13.02.2024 / 10:45 Regija - Gabriel Escobar

Beograd i Priština da se vrate dijalogu, jednostrani potezi imaće posljedice

Beograd i Priština da se vrate dijalogu, jednostrani potezi imaće posljedice
Gabriel Escobar / Arhiv
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da je ta zemlja bila potpuno jasna da ne može biti jednostranih poteza, kao i da će takvi potezi imati posljedice.

Escobar je to rekao povodom odluke Prištine da odloži primjenu uredbe CBK o zabrani dinara na Kosovu i istakao da bi o tim pitanjima trebalo da se komunicira sa rokovima koji ne utiču na stanovništvo.

- Mi smo spremni da pomognemo u rješavanju problema, ali Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i poštuju postojeće dogovore - rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim riječima, mnoga od tih pitanja mogla bi da se riješe uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Na pitanje da li je adresa za pomoć Srbima na Kosovu u Briselu ili Washingtonu, naglašava da SAD u potpunosti podržavaju dijalog pod okriljem EU, i ulažu sve naše napore da se on nastavi, kao i da je dijalog jedini kanal za rješavanje "bilateralnih pitanja".

- Naša tehnička podrška, naša ekonomska podrška, i naš politički uticaj su iza njega, jer na kraju dana, naše najveće aspiracije je da se i Kosovo i Srbija priključe Evropskoj uniji. I da u međuvremenu razviju mirne, produktivne i efikasne bilateralne odnose - rekao je Eskobar.

Escobar je i povodom Dana državnosti Srbije rekao da mu je želja da nastave sa razvijanjem prijateljstva između dvije države.

- Uradili smo mnogo toga u protekle tri godine sa Markom Đurićem ovdje i želimo da nastavimo sa tim. On je uradio mnogo toga za Srbiju i nedostajaće nam - rekao je Escobar, koji je bio gost na prijemu koji je povodom Dana državnosti organizovala ambasada Srbije u Washingtonu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo