9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

15.02.2024 / 22:39 Techno & Nauka - Teksas

Američki naučnici koriste vještačku inteligenciju za predviđanje zemljotresa

Američki naučnici koriste vještačku inteligenciju za predviđanje zemljotresa
Foto: X

Tim istraživača je razvio model baziran na podacima za predviđanje prirodnih destruktivnih zemljotresa koristeći vještačku inteligenciju i analizu velikog broja podataka i primijenio ga na takmičenje u predviđanju zemljotresa u realnom vremenu, koje je trajalo dvije godine.

Razorni zemljotresi pogađaju područja širom svijeta bez upozorenja. Sergej Formel je profesor geofizike na Univerzitetu Teksas u Austin.

“Predviđanje zemljotresa je sveti gral seizmologije. Ljudi to pokušavaju više od 100 godina", kaže Fomell.

Vođa tima Jang Kang Chen, asistent u Birou za ekonomsku geologiju fakulteta, kaže da su bili u stanju da predvide zemljotrese sa točnošću od 70 procenata, uključujući veličinu, lokaciju i vrijeme, što im je donijelo pobjedu na takmičenju.

“Zbog takmičenja, imali smo veoma dobar niz podataka, i što je najvažnije, to je test u realnom vremenu", kaže Chen.

On ističe da model vještačke inteligencije uzima predviđanja ulaznih i izlaznih podataka i pronalazi obrasce, nešto što je suviše teško za ljude da urade sami. Univerzitetski tim sarađuje sa teksaškom seizmološkom mrežom Teksnet, gdje je Aleksandros Savvidis glavni istraživač.

“Mogli bismo da identifikujemo koji od parametara pokreta tla ili sistema elektromagnetnih senzora se mijenjaju prije zemljotresa. I zbog toga, možemo da primijetimo kada će se u budućnosti ti parametri ponovo mijenjati. A kada se promijene, očekujemo zemljotres", objašnjava Savvidis.

Tim je naveo da je predvidio neke zemljotrese nedelju dana unaprijed, ali većina predviđanja je bila mnogo bliže samom zemljotresu.

Sergej Fomell objašnjava da "najpreciznije predviđanje može doći neposredno prije zemljotresa, ali za sisteme ranog upozoravanja, dovoljno je imati samo malo vremena.”

Istraživački tim koristi više testnih platformi u realnom vremenu na različitim geografskim lokacijama, u nadi da će zemljotrese moći da predvidi unaprijed.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo