5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

17.02.2024 / 12:45 Techno & Nauka - Sjajna ideja

Bosanac priprema uređaj za mjerenje protoka kišnih voda

Bosanac priprema uređaj za mjerenje protoka kišnih voda
Screenshot: Kozarski vijesnik

Petar Praštalo (30) iz Prijedora, viši je asistent na Katedri za hidrotehniku Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, priča da je zbog ogromne količine kiše koja padne u kratko vrijeme, došao na ideju da izradi objekat koji je namijenjen prvenstveno za mjerenje protoka kišnih voda.

"Budući da imamo urbanizaciju u gradovima, a i klimatske promjene, neophodan je monitoring mjerenja površinskih voda koje dospijevaju na kolovoz i površine koje nisu propusne. Imamo problema sa poplavama unutar gradova, pa sam došao na ideju da napravim uređaj koji je jednostavan, praktičan, a sa druge strane može da se jeftino napravi da radi posao, mjeri protok", kaže Praštalo za "Kozarski vijesnik".

Zaključio je da je najbolje da se uređaj napravi od već gotovih elemenata, a to su kanalizacione cijevi.

"Dosta sam razmišljao i došao na ideju da je najbolja varijanta da se napravi od ‘T’ komada čiji je prečnik 200 mm. Sa dvije strane su postavljeni čepovi, dok je s jedne strane napravljen tzv. Tompsonov preliv ili V preliv za koji je poznata jednoznačna veza između nivoa mlaza i protoka. Naravno, i ulazni element koji omogućava da voda nesmetano ulazi u sam objekat i da se usmjeri, a da pri tome ne formira velike turbulencije, to je ulazni objekat proširenja 160 sa 110 profil cijevi, isto PVC sa otvorima i perforacijama od 10 mm. Tu imamo dodatno umjerenje vode, tako da imamo strujanje vode. Sa pomoćne strane imamo tzv. pijezometar, to je jedna cijev koja nam omogućava da izmjerimo nivo vode tokom ispitivanja samog preliva", objašnjava Praštalo konstrukciju i izgled svog uređaja.

Dodaje da ovaj uređaj još uvijek ispituju u laboratoriji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo