4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

19.02.2024 / 12:02 Regija - Pokradena volja građana?

Opozicija optužuje SNS za krađu: Čekaju li Beograd novi izbori?

Opozicija optužuje SNS za krađu: Čekaju li Beograd novi izbori?
Foto: FaH
Bograd je na rubu novih izbora za gradsku vlast nakon što je konstitutivna sjednica Skupštine grada danas odgođena za 1. mart zbog nedostatka kvoruma, uz napetosti i proteste opozicionih vijećnika koji optužuju vladajuću SNS da je pokrala izbore u decembru prošle godine.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49 mandata na izborima 17. prosinca, a proevropska opoziciona koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet, prenosi HINA.

Konzervativna desna koalicija NADA ima sedam vijećnika, a grupa "Mi-glas naroda", koju predvodi kontraverzni ljekar Branimir Nestorović šest, ali SNS nije uspio u pokušajima da ih pridobije za zajedničko formiranje skupštinske većine.

Opozicija optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz RS-a i gradova u Srbiji u kojima 17. decembra nije bilo lokalnih izbora. Brojne primjedbe imali su i međunarodni posmatrači čiji se izvještaj očekuje do kraja februara.

Evropski parlament usvojio je 8. februara rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji evropskim fondovima, ako se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

Izabrani opozicioni vijećnici ušli su danas u Skupštinu Beograda i pred skupštinsku govornicu stali sa transparentima "Beograd vas neće!" ,"Pokrali ste izbore" ,"Krađa neće proći".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čije ime je nosila izborna lista naprednjaka "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane", utvrdio je jučer da SNS ima "legalnu, ali još ne i legitimnu većinu", ne isključivši mogućnost ponavljanja beogradskih izbora ako SNS ne uspije osigurati više od polovice mandata u gradskom parlamentu.

Slično su ponovili i predsjednik SNS Miloš Vučević i dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić.

"Mi smo pobijedili i vjerujem da ćemo tu pobjedu ne samo potvrditi ako dođe do ponovljenih izbora, nego je i učiniti još uvjerljivijom", rekao je Šapić novinarima prije početka današnje sjednice koja je potom odgođena.

Kandidat za gradonačelnika opozicinog SPN-a Vladimir Obradović rekao je novinarima da Skupština grada nije konstituisana i da SNS i SPS nisu osigurali većinu, te ne mogu uspostaviti gradsku vlast.

"Najavljeno je da će sjednici sa njihove strane prisustvovati 60 vijećnika, ali ih nije bilo, što govori da oni većinu nemaju", konstatovao je Obradović, ocijenivši da je "ovo danas velika pobjeda opozicije".

Vođa koalicije NADA Miloš Jovanović inzistirao je prije najavljene sjednice da se izbori u Beogradu moraju ponoviti jer su "rezultati nelegitimni", naglasivši kako bi i "bilo kakvo konstituisanje vlasti u Beogradu bilo nelegitimno".

"To bi bio otvoren poziv za sve građane Beograda da obrane izbornu volju", rekao je Jovanović.

U postizbornoj krizi nakon 17. decembra tisuće ljudi je prosvjedima u srbijanskoj prijestolnici tražilo ponavljanje izbora, a pokušaj grupe izabranih opozicinih vijećnika da uđu u Skupštinu Beograda tokom jednog od protesta vladajući su nazvali "rušenjem ustavnog poretka".

Ako se do 3. marta, kada istječe posljednji zakonski rok, ne konstituiše gradski parlament i ne izaberu predsjednik, potpredsjednik, sekretar i administrativna vijeća, od tada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik Skupštine Srbije u razdoblju od 45 do 60 dana treba raspisati nove izbore.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo