17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

20.02.2024 / 07:19 Svijet - Šef britanske diplomatije

Cameron: Tražimo prekid borbi u Gazi odmah

Cameron: Tražimo prekid borbi u Gazi odmah
David Cameron / Agencije
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron pozvao je na prekid borbi u Gazi, piše Sky News.

Govoreći o posjetu Falklandskim otocima, rekao je da bi nasilje trebalo prekinuti "odmah" nakon što je član ratnog kabineta Benjamina Netanyahua zaprijetio agresijom na grad Rafah ako taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni do početka mjeseca ramazana.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije podržala pozive za trenutačni prekid vatre, već podupire "održivi" prekid neprijateljstava.

No, međunarodni pritisak raste na Izrael jer planiraju kopnenu ofanzivu na južni grad Rafah, gdje je oko 1,5 miliona Palestinaca potražilo utočište od izraelske vojne ofanzive.

"Pozivamo na zaustavljanje borbi upravo sada, mislimo da je pauza u borbama ono što nam je potrebno, da taoci budu oslobođeni te da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći. To bi se trebalo dogoditi odmah", rekao je Cameron.

“Nakon toga trebamo pretvoriti tu stanku u trajno, održivo primirje. Puno stvari morat će se dogoditi da tako bude. Vođe Hamasa moraju napustiti Gazu, prijetnja terorizma mora biti okončana kako bi vidjeli perspektivu za palestinski narod i novu palestinsku vladu", rekao je i dodao da izraelska ofanziva na Rafah tome neće doprinijeti.

Netanyahu je odbacio međunarodne pozive da se zaustavi vojna ofanziva te je obećao da će "dovršiti posao".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo