17°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

22.02.2024 / 08:54 Rat u Ukrajini - Kijev

Zelenski umanjio značaj gubitka Avdijevke

Zelenski umanjio značaj gubitka Avdijevke
Foto: FB

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski umanjio je značaj gubitka istočnog grada Avdijevke od ruskih snaga i pozvao na bržu podršku saveznika dok se rat protiv Rusije približava drugoj godišnjici.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Avdijevkom prošle sedmice, što je njihov najveći dobitak na bojnom polju otkako su zauzele Bahmut prošlog maja. Čelnik Kremlja Vladimir Putin kaže da će Rusija nastaviti sa svojim napredovanjima kroz istočnu Ukrajinu.

Zelenski je, u odlomcima iz intervjua za Fox News koji će biti emitovan u četvrtak, priznao da je prošla godina bila "komplicirana" za Ukrajinu, posebno kada se 2023. bližila kraju.

Govoreći na engleskom jeziku, on je, međutim, ukazao na ranije uspjehe, posebno u sjeveroistočnoj regiji Harkova, gde je dao intervju za Fox.

- Tokom te dvije godine povratili smo dio Harkovske regije. Sada smo u toj regiji i deblokirali smo Crno more. Opstali su žitni koridori, i uništili smo dosta brodova ruske flote - kazao je Zelenski.

- To je ono što smo uradili tokom dvije godine. A šta su oni (Rusi) mogli da urade? Samo su osvojili to jedno mjesto. Ali zbog čega? - naveo je.

Avdijevka se nalazi 15 kilometara sjeverozapadno od najvećeg grada u oblasti Donjeck, koji se također naziva Donjeck.

Ruski analitičari kažu da će osvajanje Avdijevke zaštititi Donjeck od ukrajinskog granatiranja, dok Moskva razmatra kako da nastavi svoj napor da zauzme sve oblasti u regijama Donjecka i Luganska.

Zelenski je u intervjuu izrazio nezadovoljstvo usporavanjem zapadne pomoći za ukrajinske ratne napore, ne izdvajajući Sjedinjene Države.

Zahtjev predsjednika Joea Bidena za produženje velikog paketa pomoći odgođen je prepirkama u američkom Kongresu.

- Moramo biti brži. To znači izgubiti svu birokratiju. U suprotnom nećemo imati nikakve šanse - kazao je on.

Predsjednik je priznao da nalaženje alternative američkoj podršci neće biti lako.

- Naravno, naći ćemo. Nećemo ostati na istom mjestu. Moramo preživjeti. Moramo pronaći neke paralelne korake - rekao je on u intervjuu, vođenom dijelom u bolničkom odjelu u Harkovu, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo