11°C
Mostar 22°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

25.02.2024 / 19:49 BiH - Čapljina, Čitluk, Neum

Obilna kiša uzrokovala poplave u Hercegovini

Obilna kiša uzrokovala poplave u Hercegovini
Foto: BHMETEO
U južnom dijelu Hercegovine došlo je do plavljenja stambenih i privrednih objekata, saobraćajnica i poljoprivrednih površina, te odrona na cestama uslijed nabujalih potoka i izlijevanja rijeka koji su nastali zbog obilne kiše koja je padala satima.

Najteža je situacija u mjestu Gabela Polju u Gradu Čapljini nedaleko od granice s Hrvatskom. Tamo su poplavljeni podrumi porodičnih kuća, a voda je opkolila cijela naselja.

Velike poljoprivredne površine, uključivo i plastenike, se nalaze pod vodom zbog obilne kiše koja ne prestaje padati u posljednja 24 sata. Tamo je i više ulica poplavljeno.

Teška situacija na jugu Hercegovine i u dolini rijeke Neretve. Dijelovi Čapljine i Metkovića koji se nalazi na samoj...

Posted by BHMETEO.ba on Nedjelja, 25. februar 2024.

U jedinom bosanskohercegovačkome gradu na moru, Neumu, bujice su onemogućile saobraćaj. U centru ovoga grada ulice se posve nalaze pod vodom. Na pojedinim saobraćajnicama došlo je do odrona kamenja i veće količine pijeska zbog čega su te ceste bile zatvorene.

Bujične poplave danas u Neumu. Uz Čapljinu, ova dva grada zabilježila su najviše oborine u protekla 24 sata (Neum - 131 mm, Čapljina 130 mm) na području Hercegovine. Postupno slabljenje i prestanak oborina se očekuje noćas, što će dovesti do poboljšanja situacije u poplavama pogođenim ovim dijelovima Hercegovine. Lignjolov Neum

Posted by Hercegovina Meteo on Nedjelja, 25. februar 2024.

Nastavak padavina očekuje se i tokom noći na ponedjeljak. Sve rijeke u Hercegovini su u porastu, ali za sada ne prijeti njihovo izlijevanje iz vodotoka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo