1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

27.02.2024 / 18:15 Regija - HDZ-ov europarlamentarac

Sokol: Dosta je bilo podržavanja islamizma u Evropi

Sokol: Dosta je bilo podržavanja islamizma u Evropi
Tomislav Sokol / Agencije
HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol govorio je na sjednici Evropskog parlamenta o situaciji u Gazi te pregovorima za prekid vatre.

U nastavku prenosimo njegovo saopćenje u cijelosti.

"U svojoj rezoluciji iz januara, Evropski parlament zauzeo je jasno stajalište o situaciji u Gazi pri čemu je zatražio trajni prekid vatre, ali uz uslov da se hitno i bezuslovno oslobode svi taoci te da se raspusti Hamas. Potpuno je jasno da nema opstanka i sigurnosti Izraela bez uništenja Hamasa. U temeljnim dokumentima Hamasa i dan-danas se poziva na ubijanje Židova gdje god se oni nalaze.

Drugim riječima, Hamas naprosto mora nestati, zajedno sa svima onima koji ga podržavaju. Nažalost, mnogi s lijeva i danas ovdje relativiziraju zločine koje je počinio Hamas i pokušavaju izjednačiti krivicu za rat na koji je Izrael prisiljen. Istovremeno, činjenica je da se Hamasovi teroristi perfidno skrivaju iza žena i djece koje uporno koriste kao živi štit suprotno svim pravilima međunarodnog prava i običajima ratovanja.

Hamas je odavno prestao biti samo izraelski problem te je postao širi faktor nestabilnosti i nesigurnosti, pogotovo u Evropskoj uniji, gdje njegovi pristaše - redom islamisti, šire govor mržnje u srcima evropskih gradova. Stoga, recimo dosta relativizaciji Hamasovih zločina, izjednačavanju krivice i podržavanju islamizma u Evropi", rekao je Sokol.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo