8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

27.02.2024 / 22:55 Regija - Povjerenik Evropske komisije

Varhelyi: Crna Gora je najnapredniji kandidat za ulazak u EU

Varhelyi: Crna Gora je najnapredniji kandidat za ulazak u EU
Foto: X
Povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je danas tokom zvaničnog posjeta Crnoj Gori da je došao s jasnom porukom. Crna Gora je najnapredniji kandidat u pristupnim pregovorima te su joj vrata EU-a širom otvorena.

"Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima. Svi smo spremni zatvoriti privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeći nivo", ocijenio je Varhelyi.

Varhelyi se sastao s najvšim crnogorskim zvaničnicima.

Crnogorski premijer Milojko Spajić zahvalio se Varhelyiju na snažnoj podršci, dok je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao tokom susreta kako Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan trenutak da ubrza svoj evropski put. Milatović je, kako je saopćeno iz njegovog ureda, tokom sastanka sa Varhelyiem ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Evropske unije.

Gostujući u dnevniku Televizije Crne Gore, Varhelyi je rekao da je naredni cilj da ta zemlja napreduje ka sljedećem nivou pregovora, a to je zatvaranje privremenih mjerila u Poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

"Još imamo brojna pitanja koja trebaju rezultate, to zovemo privremena mjerila Poglavlja 23 i 24. To znači, ako Crna Gora želi prijeći u narednu fazu pregovora, što znači da ih završi i dobije članstvo, još ostaje rad u pravosuđu i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Varhelyi.

“S novom Vladom, s novom koalicijom na vlasti i novom parlamentarnom većinom, vidjeli smo rezultate u reformama. To je stvorilo potpuno drugačiju atmosferu u Briselu. Crna Gora je pokazala da nije samo voljna, već i sposobna ostvariti rezultate", rekao je Varhelyi za TVCG.

Crna Gora je nakon dugogodišnje stagnacije, ponovo pokrenula pristupne pregovore s Evropskom unijom nakon što je u decembru kompletiran Ustavni sud te zemlje te izabran državni advokat. Za ta imenovanja u crnogorskom pravosuđu bila je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika koja nije postojala u prethodne četiri godine.

Crna Gora od 2012. vodi pristupne pregovore s EU-om, do sada je otvorila 33 poglavlja, a privremeno zatvorila tri.

Posljednje poglavlje zatvorila je prije četiri godine u vrijeme vlasti Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo